Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Slovenija digitalni svetilnik za ostale«

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 18. 02. 2022 / 12:03
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.02.2022 / 12:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Slovenija digitalni svetilnik za ostale«
Rod Evans iz družbe NVIDIA in minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič ob podpisu sporazuma o sodelovanju. FOTO: Urad Vlade RS za komuniciranje

»Slovenija digitalni svetilnik za ostale«

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je na Institutu informacijskih znanosti v Mariboru z vodilnimi predstavniki družbe NVIDIA podpisal sporazum o partnerstvu na področju umetne inteligence.

»Podpis današnjega sporazuma o partnerstvu predstavlja še en pomemben korak v smeri digitalne in moderne Slovenije. Je dokaz, da ciljamo visoko in razmišljamo strateško. Današnji dogodek je nekaj posebnega tudi zato, ker poteka v prostorih superračunalnika Vega, na katerega smo Slovenci upravičeno ponosni,« je po dejal minister Mark Boris Andrijanič.

Vlaganje v slovensko znanje in kadre

Andrijanič je poudaril, da ga veseli, da so v družbi NVIDIA prepoznali naš potencial in da bo v okviru sklenjenega partnerstva načrtno vlagala v razvoj slovenskega znanja, tehničnih zmogljivosti in kadrov na tem strateškem področju. »To partnerstvo bo v prvi vrsti pospešilo razvoj superračunalnika Vega, ki bo lahko tako še uspešneje podpiral prebojne raziskave na področju umetne inteligence in širše. Prav tako pomembno bo tudi vlaganje v Unescov mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco, ki deluje v okviru Inštituta Jožef Stefan.«

Učni programi za zagonska podjetja in mlade

Ob tem je minister napovedal, da partnerstvo vključuje tudi brezplačne učne programe na področju umetne inteligence za slovenska zagonska podjetja in mlade. »S tem želimo spodbuditi razvoj nove generacije vrhunskih slovenskih znanstvenikov, inovatorjev in podjetnikov,« je dejal Andrijanič in izrazil prepričanje, da bo Slovenija lahko tudi s pomočjo družbe NVIDIA postala ena najbolj digitalno naprednih držav v Evropi.

Družba NVIDIA je z 21.000 zaposlenimi po vsem svetu vodilni svetovni ponudnik najnaprednejših čipov in programske opreme na področju umetne inteligence in z njo povezanega visoko zmogljivega računalništva.

Podobna partnerstva z Italijo, Luksemburgom in Finsko

Rod Evans, EMEA direktor za superračunalništvo in umetno inteligenco iz družbe NVIDIA je ob podpisu sporazuma izpostavil, da bo umetna inteligenca v naslednjem desetletju spremenila življenje vsakega človeka na Zemlji. »S podpisom današnjega partnerstva se bo Slovenija lahko pridružila skupini vodilnih držav pri določanju svoje poti v prihodnje in ustvarjanju največjih koristi za svojo skupnost. Superračunalnik Vega, ki ga poganjajo NVIDIA grafične kartice A100, v prostorih IZUM omogoča znanstvenikom, raziskovalcem in študentom, da za spodbujanje znanstvenega preboja uporabijo najnovejšo tehnologijo.« NVIDIA je v Evropi podobne sporazume podpisala z Italijo, Luxembourgom in Finsko.

Veseli, da so del zgodbe

»Slovenija lahko s sodelovanjem z visokotehnološkimi podjetji, kot je NVIDIA, bistveno pridobi in izkoristi vse svoje potenciale. Vsi se zavedamo, kako strateško pomembno je za Evropo področje strojnega učenja in umetne inteligence, pa tudi na splošno področje superračunalništva. Zato smo lahko veseli, da je IZUM del te zgodbe,« je podčrtal direktor Instituta informacijskih znanosti IZUM dr. Aleš Bošnjak in dodal, da so vlaganja v inovacije in razvojno-raziskovalne aktivnosti ključnega pomena za slovensko in celotno evropsko gospodarstvo, da bomo lahko še bolj pogumno zrli v prihodnost.


Nalaganje
Nazaj na vrh