Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenija postaja nova digitalna zvezda Evrope [VIDEO]

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 09. 12. 2021 / 12:49
Čas branja: 9 minut
Nazadnje Posodobljeno: 09.12.2021 / 13:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenija postaja nova digitalna zvezda Evrope [VIDEO]
Podpis memoranduma o sodelovanju med Službe vlade za digitalno preobrazbo in podjetjem Google. FOTO: Daniel Novakovič/STA

Slovenija postaja nova digitalna zvezda Evrope [VIDEO]

Služba vlade za digitalno preobrazbo in podjetje Google sta danes podpisala memorandum o sodelovanju. V okviru partnerskega sporazuma bosta Google in Google.org v dveh letih investirala 2,5 milijona evrov v slovensko znanje na področju umetne inteligence in razvoja socialnega podjetništva.

Gre za največjo investicijo te vrste v slovenski zgodovini, ki bo pomembno prispevala k digitalnemu preboju naše države in je hkrati dokaz, da Slovenija postaja nova digitalna zvezda Evrope, je na novinarski konferenci z zadovoljstvom dejal minister za digitalno izobrazbo Mark Boris Andrijanič.

Zgodovinski dan

»Danes je zgodovinski dan za digitalno preobrazbo Slovenije. S podpisom partnerskega sporazuma in investicijo podjetja Google uresničujemo vizijo Slovenije, ki je napredna, moderna in odprta v svet. Današnji dogodek predstavlja tudi pomemben mejnik v kratkem, a zelo aktivnem življenju vladne Službe za digitalno preobrazbo,« je poudaril minister.

Letošnji nov zagon digitalizacije Slovenije

Letos je digitalizacija Slovenije dobila nov zagon najprej z aprila ustanovljenim Strateškim svetom za digitalizacijo, ki ga sestavlja več kot 50 strokovnjakov s področja digitalnih tehnologij in ki je v dveh mesecih pripravil 40 ambicioznih ukrepov za digitalizacijo javne uprave, zdravstva, izobraževanja, gospodarstva in družbe v celoti. Da bi ukrepi čim prej zaživeli v praksi, je bila avgusta ustanovljena vladna Služba za digitalno preobrazbo.


Med pet digitalno najnaprednejših držav v Evropi

»Naš cilj je jasen: do konca desetletja želimo postati ena od petih digitalno najnaprednejših držav v Evropi. Da je naša smer prava, dokazuje tudi letošnja uvrstitev Slovenije na evropski lestvici digitalne družbe in gospodarstva,« je izpostavil Andrijanič. Na tej lestvici je Slovenija v letu dni skočila s 16. na 13. mesto oziroma prvič nad evropsko povprečje in pred države, kot so Francija, Italija, Portugalska.

Pospešeno uvajanje naprednih digitalnih rešitev

A to je, opozarja minister, šele začetek, saj Slovenija pospešeno uvaja napredne digitalne rešitve, ki bodo državljanom in podjetjem prihranile čas, denar in živce: »S pristojnimi resorji smo zagnali samodejno podnaslavljanje TV-vsebin za gluhe in naglušne. V kratkem bomo začeli projekt upravnega virtualnega okenca, s katerim bodo lahko državljani reševali upravne zadeve prek varne avdio-video povezave, prek katere bo mogoče v kratkem odpreti tudi nove bančne in kripto račune.«

Največji projekt e-opismenjevanja doslej

Prihodnje leto bo zaživela tudi e-osebna izkaznica, ki bo omogočila lažji, hitrejši, enostavnejši dostop do spletnih storitev javne uprave in digitalnega bančništva. »Ker je digitalna vključenost celotne družbe naša absolutna prioriteta, bomo prihodnje leto začeli največji projekt e-opismenjevanja v naši zgodovini. Z njim bomo starejšim omogočili brezplačen dostop do tečajev digitalnih veščin in moderne računalniške opreme. Mladim pa bomo omogočili brezplačen dostop do tečajev robotike, programiranja, umetne inteligence in podjetništva,« napoveduje Andrijanič.

Mark Boris Andrijanič: Ponosen sem, da se Slovenija z velikimi koraki končno prebija na digitalni zemljevid Evrope. K temu je pripomoglo tudi izjemno uspešno predsedovanje Svetu EU. V marsikaterem primeru smo dosegli skoraj nemogoče. FOTO: Služba vlade za digitalno preobrazbo

Z velikimi koraki na digitalni zemljevid Evrope

V načrtu so še odprtje razvojno-gospodarskega centra v Silicijevi dolini, mednarodnega centra za uporabno in umetno inteligenco, ki ga snujejo v partnerstvu z IJS, in centra za pomoč slovenskim strokovnjakom, ki se vračajo v domovino. Minister zatrjuje: »Ponosen sem, da se Slovenija z velikimi koraki končno prebija na digitalni zemljevid Evrope. K temu je pripomoglo tudi izjemno uspešno predsedovanje Svetu EU. V marsikaterem primeru smo dosegli skoraj nemogoče.«

Evropski internetni prostor varnejši, odprtejši, zanesljivejši

Omenil je politični dogovor o aktu o digitalnih storitvah in trgih ter pomemben preboj na področjih akta o umetni inteligenci in direktive o roamingu: »Končno smo dosegli dogovor, ki bo omogočal, da se bo roaming nadaljeval tudi po izteku trenutne direktive. Z vsemi novimi dokumenti in zakonodajo bo evropski internetni prostor postal varnejši, odprtejši in bolj zanesljiv. Predvsem pa bodo bolje zaščitene pravice evropskih potrošnikov in naše temeljne vrednote.«

Googlova podpora tudi v prihodnje

Med prejemniki Googlovih sredstev bodo vodilne slovenske raziskovalne, izobraževalne, podjetniške inštitucije, v okviru partnerskega sporazuma pa bo podjetje Google tudi v prihodnje podpiralo naš digitalni ekosistem. Obe strani bosta skupaj vodili dialog na področju digitalne preobrazbe našega gospodarstva in družbe, vladna služba pa bo podjetju Google predlagala sodelovanje tudi pri drugih strateških projektih.

Janez Cigler Kralj: Na ministrstvu se sproti odzivamo na potrebe na trgu dela in eden od prvih odzivov, v katerega nas je spodbudila ravno pandemija, je bila digitalizacija v smislu dela na daljavo in urejanja zadev na trgu dela na daljavo. FOTO: Tatjana Splichal

Družbeno odgovorno podjetje

»Podjetje Google je z današnjim sporazumom in investicijo dokazalo, da ni le eno najinovativnejših podjetij na svetu, marveč tudi družbeno odgovorno podjetje, ki vlaga v okolje, v katerem uspeva. Hvaležen sem, da je prepoznalo izjemen digitalni potencial Slovenije, in prepričan, da bomo lahko tudi z njegovo pomočjo prišli na vrh digitalne Evrope,« je končal minister Mark Boris Andrijanič.

Digitalizacija močno vpliva na trg dela

Google bo brezplačne izobraževalne delavnice, programe in posvetovanja nudil tudi sedanjim in prihodnjim podjetnikom, zaposlenim in iskalcem zaposlitve. Digitalizacija močno vpliva na trg dela, ki pa mora biti odziven in vključujoč, se strinja tudi minister za delo, družino, socialne razmere in enake možnosti Janez Cigler Kralj, ki je podpis sodelovanja ocenil za zelo pomemben tudi za to ministrstvo.

Odziven in vključujoč trg dela

»Podpis memoranduma je podlaga za naložbe v višini 2,5 milijona evrov za projekte, namenjene pospeševanju digitalne preobrazbe slovenskega gospodarstva in družbe, vključno z raziskavami in razvojem umetne inteligence, ter za socialno podjetništvo,« je dejal minister, ki je kot eno od prioritet že od začetka mandata izpostavil ravno odziven in vključujoč trg dela, kar je pandemija še poudarila.

Annette Kroeber-Riel: Razlog za izjemne dosežke Slovenije je, da imate največje število raziskovalcev na tem področju v Evropi. Tudi Unesco je Slovenijo izbral za sedež mednarodnega raziskovalnega središča za umetno inteligenco. FOTO: zajem zaslona

Hitra e-prijava prek sistema Spot

»Na ministrstvu se sproti odzivamo na potrebe na trgu dela in eden od prvih odzivov, v katerega nas je spodbudila ravno pandemija, je bila digitalizacija v smislu dela na daljavo in urejanja zadev na trgu dela na daljavo. Z ekipo smo v interventnih ukrepih zagotovili kar nekaj poenostavitev ureditev trga dela, dela na daljavo, kot je med drugim hitra e-prijava prek sistema Spot,« je pojasnil Cigler Kralj.

Naložbe za socialno podjetništvo

Hkrati razvijajo in nadgrajujejo projekt Platforma za napovedovanje kompetenc za boljše napovedovanje potreb na trgu dela. Njen namen je razvoj sistema napovedovanja potreb po znanjih in ugotavljanju vrzeli po kompetencah na trgu dela. Kot zelo pomembne je minister označil tudi naložbe za socialno podjetništvo.

Olajšati dostop do zaposlitve

Cigler Kralj: »V okviru širšega prednostnega področja socialne vključenosti in zmanjševanja tveganja revščine spodbujamo socialno podjetništvo in poklicno vključevanje v socialna podjetja ter socialno in solidarno gospodarstvo z namenom, da bi zlasti ranljivim ciljnim skupinam brezposelnih olajšali dostop do zaposlitve. Izpostavljam program Učne delavnice, za katerega je do konca leta 2023 namenjeno 9,5 milijona €.«

Vodja Google.org za območje Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike Rowan Barnett. FOTO: zajem zaslona

V prihodnost gleda z zaupanjem in optimizmom

Ob koncu je minister za delo še izrazil veselje ob podpisu in se v imenu vseh, ki bodo s pomočjo Googla lažje in hitreje prišli do zaposlitve, bili bolj konkurenčni in fleksibilni na trgu dela, zahvalil in dodal, da v prihodnost gleda z zaupanjem in optimizmom.

Čestitka za učinkovito slovensko predsedovanje Svetu EU

Podpredsednica za vladne zadeve in javno politiko za območje Evrope pri Googlu Annette Kroeber-Riel (pri podpisu memoranduma je sodeloval še vodja Google.org za območje Evrope, Bližnjega vzhoda in Afrike Rowan Barnett) je uvodoma čestitala ministroma za učinkovito slovensko predsedovanje Svetu EU.

Velik potencial za gospodarsko rast

Da je bil dosežen napredek pri varnostnih vprašanjih, odzivanju na krize na evropski ravni in seveda tudi na digitalnem področju, je izpostavila in dodala: »Impresivno je bilo videti, kako Slovenija uspešno združuje zelo različna stališča v svetu. Znaten napredek je bil dosežen pri aktu o digitalnih storitvah in trgih.« Izrazila je ponos, da je Google del rastočega tehnološkega in digitalnega področja v regiji, Slovenija pa ima velik potencial za gospodarsko rast na podlagi digitalne preobrazbe.

Novinarska konferenca po podpisu memoranduma. FOTO: zajem zaslona...

Največje število raziskovalcev na tem področju v Evropi

»Razlog za izjemne dosežke Slovenije je, da imate največje število raziskovalcev na tem področju v Evropi. Tudi Unesco je Slovenijo izbral za sedež mednarodnega raziskovalnega središča za umetno inteligenco. Predstavili ste enega najzmogljivejših računalnikov Vega in bili med prvimi državami EU, ki je sprejela celovito nacionalno strategijo za umetno inteligenco in zavezo, da znatna javna sredstva nameni za projekte do leta 2025,« je poudarila Annette Kroeber-Riel.

To je šele začetek

Da je to šele začetek, je dodala in izrazila veselje nad skupno sprejeto zavezo za digitalno preobrazbo. Google bo torej v prihodnjih dveh letih investiral 2,5 milijona evrov za spodbujanje tega področja in premik k vključujočemu, trajnostnemu in zelenemu okrevanju: »Opredelili ste potrebo za nadaljnje investicije v infrastrukturo, inovacije in izvajanje na področju umetne inteligence.«

Sredstva tudi Laboratoriju za bioinformatiko

Google bo milijon evrov namenil tudi spodbujanju razvoja sistemov IT, učenja o umetnih inteligencah in uvajanju v šolah. »Z našimi sredstvi, ki jih namenjamo Laboratoriju za bioinformatiko na ljubljanski FRI, bomo z delavnicami pomagali študentom in profesorjem, da bodo videli, kako lahko uporabljajo umetno inteligenco pri različnih predmetih,« je poudarila Kroeber-Rielova.

Podpora Sloveniji tudi po pandemiji

In zaključila: »700.000 evrov namenjamo tudi IJS, da postane vodilna izobraževalna forma v Evropi in skupnost za deljenje znanja. Ključnega pomena je zagotoviti socialno inovativnost. Verjamemo, da bi moralo digitalno gospodarstvo delovati v korist vseh. Po najboljših močeh smo pripravljeni podpreti Slovenijo tudi po pandemiji, da se zagotovi vključujoče, trajnostno okrevanje.«

Nalaganje
Nazaj na vrh