Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dr. Mitja Štular o digitalizaciji in novem ministru

Janez Porenta
Za vas pišejo:
Janez Porenta, M.M.Š.
Objava: 16. 07. 2021 / 06:46
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 16.07.2021 / 16:19
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dr. Mitja Štular o digitalizaciji in novem ministru
Dr. Mitja Štular: Pomembno je, da se digitalizacije resno lotimo prav v vseh segmentih našega življenja in delovanja (kakovostnih predlogov je veliko – prinašajo novo in poenostavljajo staro). FOTO: Tatjana Splichal

Dr. Mitja Štular o digitalizaciji in novem ministru

Po dopoldanski predstavitvi na pristojnem odboru za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo (na njem ga je podprlo 10 članov, 5 jih je bilo proti) je državni zbor danes potrdil Marka Borisa Andrijaniča za novega ministra brez resorja, ki bo pristojen za digitalno preobrazbo.

Premier Janez Janša je pričakoval zadostno podporo in zagotovil, da ne gre za politično odločitev. Izpostavil je, »da je v našem skupnem interesu, da Slovenija kar najhitreje postane čim bolj digitalna in da sredstva iz nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost porabi čim bolj produktivno.«

Kot navaja STA, je za Andrijaniča glasovalo 45 navzočih na seji, proti jih je bilo 44. Novi minister je takoj po glasovanju prisegel pred DZ in poslance tudi na kratko nagovoril.

Digitalizacija je izjemna priložnost za Slovenijo

Mark Boris Andrijanič v digitalizaciji vidi izjemno priložnost za Slovenijo, vabilo predsednika vlade pa je, kot je dejal v pogovoru za STA, sprejel s ciljem pospešitve digitalizacije gospodarstva, javne uprave, izobraževanja, zdravstva in družbe kot celote. »Verjamem, da je tudi v Sloveniji dozorelo zavedanje, da mora digitalizacija postati naša nacionalna prioriteta in projekt, ki povezuje vso družbo,« je izpostavil.

Verjamem, da je tudi v Sloveniji dozorelo zavedanje, da mora digitalizacija postati naša nacionalna prioriteta in projekt, ki povezuje vso družbo. (Mark Boris Andrijanič)

Strateški svet za digitalizacijo

Kakšen pomen ima digitalizacija za slovensko vlado in njenega predsednika Janeza Janšo, je dokazala že aprilska ustanovitev Strateškega sveta za digitalizacijo, v katerega so bili povabljeni strokovnjaki zelo različnih nazorov, med njegovimi glavnimi nalogami pa je bilo »v roku 5 mesecev za predsednika vlade pripraviti okvirni predlog potrebnih sistemskih sprememb za pospešitev digitalizacije slovenskega gospodarstva, javnega sektorja in državne uprave.«

Dr. Mitja Štular: Mark Boris Andrijanič je odličen kandidat. Pri koordinaciji Strateškega sveta za digitalizacijo je dokazal, da ima potrebne strateške, vodstvene in izvedbene sposobnosti ter energijo in pozitiven pristop. FOTO: TW Vlada RS

17. minister v 14. slovenski vladi

Vodenje Strateškega sveta je prevzel ravno zdajšnji kandidat za ministra Mark Boris Andrijanič, ki bo – če bo uspešno prestal glasovanje po predstavitvi v državnem zboru – postal 17. minister v 14. slovenski vladi, četrti iz kvote NSi.


O ustreznosti kandidata za ministra, pomembnosti digitalizacije in smiselnosti ministrstva za digitalizacijo pa je v kratkem pogovoru spregovoril dr. Mitja Štular, tudi član Strateškega sveta, sicer pa strokovnjak za telekomunikacije, član uprave Telekoma Slovenije in nekdanji predsednik Programskega sveta RTV Slovenija.

Odgovarja strokovnjak za telekomunikacije in član Strateškega sveta za digitalizacijo dr. Mitja Štular.

Ali in zakaj je po vašem mnenju Mark Boris Andrijanič ustrezen kandidat za ministra za digitalizacijo?

Dr. Mitja Štular: Gospod Mark Boris Andrijanič je odličen kandidat. Pri koordinaciji Strateškega sveta za digitalizacijo je dokazal, da ima potrebne strateške, vodstvene in izvedbene sposobnosti ter energijo in pozitiven pristop – vse to je zagotovilo, da bo delo ministra lahko dobro opravljal in da bodo njegovi napori v procesu digitalne preobrazbe predstavljali resnično dodatno vrednost.

Dr. Mitja Štular: Pod pojmom digitalizacija razumem predvsem spreminjanje obstoječih in uvajanje novih procesov tako, da bo naše življenje in delo lažje, enostavnejše in prijaznejše – vse to z uporabo naprednih informacijsko-komunikacijskih tehnologij in rešitev. FOTO: Pexels

Katere prednostne naloge na področju digitalizacije v Sloveniji ta hip vidite vi?

Dr. Mitja Štular: Pod pojmom digitalizacija razumem predvsem spreminjanje obstoječih in uvajanje novih procesov tako, da bo naše življenje in delo lažje, enostavnejše in prijaznejše – vse to z uporabo naprednih informacijsko-komunikacijskih tehnologij in rešitev.

Pomembno je, (1) da se digitalizacije resno lotimo prav v vseh segmentih našega življenja in delovanja (kakovostnih predlogov je veliko – prinašajo novo in poenostavljajo staro), (2) da za to obstaja iskrena politična podpora (glavni promotor je v tem trenutku kar predsednik vlade in njegov kabinet, kar je odlična popotnica) in (3) da bo tudi izvedba digitalizacijskih predlogov učinkovita in hitra.

Najprej se moramo vprašati, ali smo zadovoljni s trenutni stanjem. Nismo. Ker sistema, ki bi usmerjal dobre ideje, jih umeščal v ustrezen strateški okvir ter nato sistematično spremljal in usmerjal izvedbo, nimamo. (dr. Mitja Štular)


Zadnja točka prinaša največja tveganja: okostenelost slovenskega uradništva, počasna izvedba, nepripravljenost na spremembe, kompliciranje namesto poenostavljanja, pomanjkanje ambicioznosti, ujetost v obstoječe okvire, prevelika reguliranost z nešteto zakoni in predpisi, odkrivanje že odkritega, nekoristne / drage študije z nič ali malo dodatne vrednosti, ... – vse to in še kaj so nevarnosti, ki v izvedbeni fazi pretijo na ukrepe, ki jih je in jih bo predlagal Strateški svet za digitalizacijo.

Še tako briljantna ideja nima vrednosti, če je ne bomo uresničili!

Ali ministrstvo za digitalizacijo sploh potrebujemo?

Dr. Mitja Štular: Najprej se moramo vprašati, ali smo zadovoljni s trenutni stanjem. Nismo. Ker sistema, ki bi usmerjal dobre ideje, jih umeščal v ustrezen strateški okvir ter nato sistematično spremljal in usmerjal izvedbo, nimamo. Prav noben vladni organ ali služba v tem trenutku nima te naloge. Zato je nujna vzpostavitev službe, ki bo imela te odgovornosti in pristojnosti. Dejstvo, da bo to vodil minister, pa daje digitalizacijskim pobudam še dodatno težo – kar se v digitalni dobi več kot spodobi! Zelo lepo, da so predsednik vlade in ministri to prepoznali. Upam in želim, da bo enakega mnenja tudi državni zbor.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh