Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Digitalni boni '22 - kaj morate vedeti

Za vas pišejo:
Patricija Kavčič, K. Z.
Objava: 15. 06. 2022 / 08:08
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.06.2022 / 09:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Digitalni boni '22 - kaj morate vedeti
Digitalni bon '22 bo mogoče uporabiti od 15. junija do 30. novembra 2022. FOTO: Unsplash

Digitalni boni '22 - kaj morate vedeti

Učenci zadnje triade, dijaki srednjih šol, študentje ter mladi, ki se šolajo v tujini lahko od danes do konca novembra koristijo digitalne bone v vrednosti 150 eurov. Digitalni bon '22 je vnovčljiv izključno za nakup nove, obnovljene ali rabljene računalniške opreme.

Služba Vlade za digitalno preobrazbo je februarja letos napovedala digitalne bone, ki jih je Državni zbor marca potrdil s sprejemom Zakona o spodbujanju digitalne vključenosti. Ker se bliža 15. junij, datum začetka možnosti koriščenja bonov, smo na enem mestu zbrali pomembne informacije o njih.

Za mlade in starejše

Minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič je dejal, da imajo digitalni boni dva namena. Prvi je pridobivanje digitalnih veščin s pomočjo brezplačnih tečajev, namenjenih starejšim od 55 let, kajti Digitalni kompas Evropske komisije predvideva, da naj bi do leta 2030 vsaj 80 % odraslih Evropejcev imelo osnovna digitalna znanja. 

»Ti tečaji bodo izrazito praktične narave, saj se bodo udeleženci med drugim naučili uporabljati spletno banko in spletne storitve javne uprave,« pravi minister v odhajanju. Drugi namen pa je pomoč šolarjem in študentom pri nakupu računalniške opreme, ki jim bo olajšala šolanje in jih po možnosti tudi navdušila nad »tehniškimi znanji in poklici prihodnosti, ki jih danes tako zelo primanjkuje,« si želi.

Kakšna je vrednost bona in kdo ga prejme?

Digitalni bon '22 pomeni dobroimetje 150 evrov v informacijskem sistemu FURS, ki ga bo mogoče unovčiti ob nakupu računalniške opreme. Do bona so upravičeni vsi, ki so 12. 3. 2022 imeli stalno prebivališče v Sloveniji, so bili učenci 7., 8. ali 9. razreda, dijaki srednjih šol, študentje višjih ali visokih šol (tisti, ki se šolajo v tujini, morajo predložiti vlogo za priznanje statusa) ali so bili stari vsaj 55 let. Slednji se bodo za pridobitev digitalnega bona morali udeležiti izobraževanja na področju digitalne pismenosti.

Bon bo unovčljiv ob nakupu nove, obnovljene ali rabljene računalniške opreme. FOTO: Unsplash

Tečaji digitalnih veščin

Informacije o subvencioniranih neformalnih izobraževanjih za starejše od 55 let so skope. Trenutno poteka razpis za izbor izvajalcev, katerih seznam bo predvidoma znan konec julija. Izobraževanja naj bi se začela v avgustu, za zdaj pa je znano, da bodo v skupinah z največ 15 udeleženci, ki bodo v pomoč prejeli gradivo v tiskani obliki. Pravico do digitalnega bona udeleženec pridobi, ko opravi vsaj 9 pedagoških ur osnovnega izobraževanja ali skupno 9 ur v okviru dveh dodatnih izobraževanj. »Tečaji, opravljeni v preteklosti, čeprav s področja digitalnih kompetenc, vas ne uvrščajo med upravičence do digitalnega bona '22,« še pišejo z urada.

Unovčenje za izbrano opremo

Bon bo unovčljiv ob nakupu nove, obnovljene ali rabljene računalniške opreme, in sicer prenosnega, tabličnega ali namiznega računalnika, priklopne postaje za prenosni računalnik, računalniškega zaslona, tipkovnice, miške, digitalnega peresa in papirja, čitalnika pametne kartice, spletne kamere, slušalk z mikrofonom, več­funkcijske naprave, optičnega čitalnika, tiskalnika, 3D-tiskalnika, zunanje pomnilniške enote, posebne računalniške opreme za digitalno vključenost invalidov ter kompleta za učenje programiranja. Ni odveč opozorilo, da telefoni niso računalniška oprema.

Digitalni bon '22 bo mogoče uporabiti od 15. junija do 30. novembra 2022, in sicer v enkratnem ali več manjših zneskih. 

Razpoložljiv znesek bo mogoče spremljati v aplikaciji in na spletni strani eDavki. Sistem unovčevanja je zelo podoben kot pri turističnih bonih – upravičenec ob nakupu v trgovini predloži Izjavo o unovčitvi digitalnega bona '22 in osebni dokument. Pri spletnem nakupu se ponudniku pošlje skenirano ali elektronsko podpisano izjavo.

Lahko tudi te bone združimo?

Digitalni boni so združljivi, a z nekaterimi omejitvami. Z izpolnjeno Izjavo o združitvi digitalnih bonov '22 bodo skladno z zakonom znesek lahko združili »osnovnošolci iz zadnje triade, dijaki in študentje, ki so bratje, sestre ali polbratje, polsestre,« piše Služba Vlade za digitalno preobrazbo. Združitev bo mogoča tudi pri spletnem nakupu. Starejši od 55 let, ki bodo prejeli digitalne bone, teh ne bodo mogli združevati z družinskimi člani, pa tudi »študentski zakonski par ne more združiti digitalnih bonov '22,« še sporočajo.

Prispevek je bil v celoti objavljen v tedniku Naša družina (23/2022).

Nalaganje
Nazaj na vrh