Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Digitalni dediščinski inkubator

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 19. 05. 2022 / 12:38
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.05.2022 / 13:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Digitalni dediščinski inkubator
Projekt je namenjen zbliževanju sektorja kulturne dediščine in v sodobnem času nujne digitalizacije. FOTO: Kristjan Robič

Digitalni dediščinski inkubator

V lanskem letu so bili konzorcijski partnerji Društvo Idrija 2020, Zavod Dobra pot in KID KIBLA Maribor uspešni na razpisu Ministrstva za javno upravo RS s prijavljenim projektom Dediščinski digitalni inkubator. V tem letu so pričeli izvajanje projekta, ki je namenjen zbliževanju sektorja kulturne dediščine in v sodobnem času nujne digitalizacije.

V okviru projekta so razvili celovit program, ki na izzive dediščine odgovarja z nizom zanimivih dogodkov in izobraževanj, vse skupaj pa nadgrajuje z vzpostavitvijo spletne platforme Duri. Ta je namenjena podpori, informiranju in povezovanju vseh, ki že delujejo ali pa bi si želeli delovati na področju kulturne dediščine.

Spletna platforma Duri

Spletna platforma Duri postaja vseslovenska platforma za podporo in razvoj kulturne dediščine. Na njej bodo lahko uporabniki našli zanimive bloge, podcaste, spletne tečaje in članke o dediščini, poleg tega tudi zemljevid dediščinskih društev in organizacij ter številne prostovoljske priložnosti na področju dediščine. Za najbolj zavzete bodo na voljo tudi individualna podpora, svetovanje in mentorstvo pri spoznavanju naprednih tehnologij za interpretacijo dediščine. Pomembno je omeniti tudi nadgradnjo že vzpostavljene aplikacije Zapisi spomina, ki jo je v letu 2021 izdelal Zavod Dobra pot. Aplikacija je namenjena objavljanju pričevanj naših dedkov in babic, s čimer se ohranja in digitalizira dragoceno ustno izročilo.

Idrijske hiše. FOTO: Nejc Menard

Spletna platforma Duri bo dostopna od danes, 19. maja 2022, naprej. Namenjena bo podpori, informiranju in povezovanju vseh, ki že delujejo ali pa bi si želeli delovati na področju kulturne dediščine, tako posameznikom kot organizacijam.

 Vseslovenska akcija. FOTO: Zavod dobra pot

Prihajajo tudi javni dogodki

Organizirali bodo niz javnih dogodkov, na katerih bodo spletno platformo predstavljali javnosti, različnim ciljnim skupinam. Od konca maja, skozi celo poletje pa še vse do jeseni bodo z delavnicami, stojnicami in predavanji sodelovali na številnih festivalih in drugih dogodkih, na katerih bodo udeležence naučili uporabe nove spletne platforme Duri in nadgrajene aplikacije Zapisi spomina.

Na ta način želijo širšo javnost spodbuditi k angažmaju na področju dediščine, saj so možnosti udejstvovanja na tem področju številne. V naslednjem šolskem letu pa pričnejo tudi z dediščinskimi delavnicami, ki bodo potekale na srednjih šolah in bodo posebej prilagojene za srednješolce.

Knapi in knapovšna. FOTO: Iztok Hvala

Projekt bo trajal do konca junija 2023, vendar bodo digitalne vsebine ostale še naprej dostopne na spletnem portalu Duri.


Kupi v trgovini

Akcija
Po Božji podobi
Duhovna rast
29,90€ 24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh