Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Maturanti iz Argentine RAST 52: V Slovenijo se še vrnemo

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 28. 07. 2023 / 14:41
Oznake: Mladi, Slovenija, Svet, Vlada
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.07.2023 / 14:46
Ustavi predvajanje Nalaganje
Maturanti iz Argentine RAST 52: V Slovenijo se še vrnemo
Maturanti RAST 52 na obisku na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu. FOTO: Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu

Maturanti iz Argentine RAST 52: V Slovenijo se še vrnemo

Državna sekretarka na vladnem Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar je sprejela maturante Slovenskega srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka, Roj abiturientov slovenskega tečaja RAST 52 iz Argentine, ki te dni zaključujejo skoraj pettedenski obisk Slovenije.

Državna sekretarka je izrazila veselje ob obisku mladih maturantov slovenskih korenin iz Argentine, ki od vrtca dalje sobote namenjajo učenju slovenskega jezika, zgodovine in kulture, dejavni so tudi druge proste dni, saj sodelujejo v zborih, folklornih skupinah, na proslavah in so na različne načine vpeti v življenje zelo dejavne slovenske skupnosti v Argentini.

Med nevihto ujeti sredi Blejskega jezera

Prisrčen obisk je Vesna Humar izkoristila za pogovor z mladimi, ki so podelili vtise z obiska domovine. Ogledali so si mnoge znamenitosti in obiskali številne kraje. Ena od letošnjih anekdot, ki se jim bo za vedno vtisnila v spomin: nekateri med njimi so ob eni od številnih neviht zadnjih tednov ostali ujeti sredi Blejskega jezera, a so nezgodo vsi srečno in varno preživeli.

Notranja dvojnost je težka, a hkrati priložnost

Mladi so iz srca zapeli tudi svojo himno: na melodijo znane pesmi so napisali lastno besedilo, ki opisuje njihovo čutenje in odnos do njihovih dveh domovin. »Delo, ki ste ga v vseh teh letih vložili v učenje slovenskega jezika, spremenite v bogastvo za prihodnost. Gotovo je notranja dvojnost, ki jo izseljenec vedno nosi v sebi, težka, a je hkrati velika priložnost, da si kot človek bolj sprejemajoč, odprt, uspešen in pripravljen na soočanje z izzivi,« je poudarila sekretarka in mladim podarila priponko v obliki srca s slovensko zastavo v želji, da bi Slovenijo ohranjali v srcu.

Bogatili prireditve v matici in zamejstvu

RAST 52 sestavlja 15 mladih rojakov slovenskih korenin iz argentinske metropole Buenos Airesa in mesta Bariloče. Srednješolci, ki bodo konec leta zaključili tečaj, so dober mesec dni raziskovali Slovenijo, s srčnim nastopom bogatili prireditve v matici in zamejstvu, med drugim so bili tudi del letošnje prireditve »Dobrodošli doma v Vipavi«.

V Slovenijo se še vrnejo

Obenem so se srečali s sorodniki in dobršen del obiska namenili dodatnemu izpopolnjevanju slovenščine na Mladinski poletni šoli Centra za slovenščino kot drugi in tuji jezik. Poudarili so, da je za njimi nepozabna izkušnja, obiska so se namreč veselili od malega, ko so začeli obiskovati slovensko šolo. Obljubili so, da bodo tudi po zaključku tečaja ostali dejavni člani slovenske skupnosti v Argentini in da se v matično domovino še vrnejo.

Nalaganje
Nazaj na vrh