Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Diplomacija glasbe

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 10. 05. 2016 / 10:56
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje

Diplomacija glasbe

Koncert ruskih simfonikov v sirski Palmiri posreduje sporočilo zahodu.

Sirsko mesto Palmira, kjer so islamski skrajneži uničili velik del svetovne kulturne dediščine, je bilo minuli teden priča veličastnemu kulturnemu dogodku. Znameniti ruski simfonični orkester iz Sankt Peterburga je med ruševinami priredil koncert z naslovom »Molitev za Palmiro: glasba oživlja starodavne ruševine«.



Sirska vojska je Palmiro s pomočjo zračnih napadov ruskih oboroženih sil na letošnjo velikonočno nedeljo osvobodila iz krempljev islamskih teroristov in konec okupacije so v mestu proslavili z zmagoslavnim koncertom ruskega orkestra. Vrhunske glasbenike je vodil znameniti dirigent Valerij Gergijev, zvoki orkestra pa so odmevali v istem rimske amfiteatru, kjer so islamski skrajneži še novembra lani izvrševali smrtne obsodbe nad ujetimi sirskimi vojaki. Koncert so posvetili spominu na Aleksandra Prokorenka, ruskega poveljnika, ki je med bitko za Palmiro izgubil življenje.



Kot je zapisal Steve Rosenberg, časnikar britanskega BBC-ja, pa je bil koncert v Palmiri dosti več kot le glasbeno poustvarjanje. S prireditvijo koncerta med ruševinami znamenitega sirskega mesta je Rusija želela svetu sporočiti, da v Siriji pozitivno prispeva k urejanju tamkajšnjih razmer: v deželo prinaša mir in gotovost. Moskva ob tem gotovo upa, da bodo s tem priznani dobri nameni njene zunanje politike. Zahod pa ostaja sumničav.

Vir: Aleteia / Inside the Vatican
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh