Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

30 let diplomatskih odnosov med Slovenijo in Avstralijo

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 22. 06. 2022 / 12:09
Oznake: Odnosi, Politika, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 22.06.2022 / 13:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
30 let diplomatskih odnosov med Slovenijo in Avstralijo
FOTO: FB Embassy of the Republic of Slovenia in Canberra, Australia

30 let diplomatskih odnosov med Slovenijo in Avstralijo

Na slovenskem veleposlaništvu v Canberri so slovesno obeležili dan državnosti in 30-letnico diplomatskih odnosov med Slovenijo in Avstralijo. Sprejem ob pomembnem jubileju je popestril avstralski vojaški orkester, ki je po izvedenih himnah obeh držav zbrane navdušil še z Avsenikovo polko Na Golici.

Sprejema se je udeležilo več kot sto predstavnikov avstralskih oblasti, diplomatskega zbora, največjih slovenskih organizacij v Avstraliji in avstralske civilne družbe. 

Med vidnejšimi udeleženci tudi Neil Churches

Slavnostnega sprejema se je udeležil sin ujetega avstralskega vojaka Neil Churches, ki so ga iz nemškega ujetništva rešili slovenski partizani. Churches je znan tudi po knjigi z naslovom The Greatest Escape, v kateri poudarja nadpovprečen prispevek slovenskega odporništva k zavezniškim prizadevanjem v boju proti silam osi. 

Sprejem predstavnikov avstralske vlade, diplomatskega zbora, slovenske skupnosti, akademskih ustanov in civilnodružbenih združenj. FOTO: FB Embassy of the Republic of Slovenia in Canberra, Australia

Zahvala slovenski skupnosti

Sprejema se je udeležil tudi slovenski veleposlanik v Avstraliji Jurij Rifelj, ki sredi avgusta zaključuje mandat. V svojem nagovoru je izpostavil pomen vzpostavitve diplomatskih odnosov za današnje odlične odnose med Slovenijo in Avstralijo, se zahvalil slovenski skupnosti za njeno vlogo pri hitrem avstralskem priznanju Slovenije, poudaril zavezanost Slovenije na pravilih utemeljenemu mednarodnemu redu in predstavil kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnemu svetu Združenih narodov, poroča STA

Kupi v trgovini

Razprodano
Vera, kultura, politika - izključevanje, mimobežnost, sobivanje?
Družbena vprašanja
12,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh