Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dnevno na vrata mariborske Karitas potrka tudi do 250 ljudi

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 14. 02. 2023 / 10:58
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.02.2023 / 12:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dnevno na vrata mariborske Karitas potrka tudi do 250 ljudi
Branko Maček, predsednik Nadškofijske karitas Maribor. FOTO: Arhiv NKM

Dnevno na vrata mariborske Karitas potrka tudi do 250 ljudi

V Nadškofijski karitas Maribor so na današnjimi novinarski konferenci predstavili delo in pomoč v letu 2022. Predsednik NŠKM Branko Maček je osvetlil stiske nekaterih ljudi, ki se le s težavo prebijajo skozi vsakdan, in programov pomoči, ki jih izvajajo v letošnjem letu. Dotaknil se je tudi zaključka adventno-božične akcije Več luči več upanja - pomoč otrokom v stiski, v kateri se je nabralo skoraj 9000 evrov.

Nadškofija karitas Maribor (NŠKM) je v tokratni akciji »Več luči več upanja«, ki je trajala od adventa do svečnice, zbrala kar 8830 evrov. Z zbranim denarjem bodo pomagali predvsem družinam, ki so zaradi trenutnih razmer ostale brez dohodka, se borijo z boleznimi in ali so razpadle. Sredstva so zbirali tudi za pomoč otrokom iz socialno šibkih družin. S tem bodo med drugim omogočili nadaljno učno pomoč, ki jo izvajajo.

V lanskem letu so v akciji »Več luči več upanja« pomagali 294 otrokom iz 162 družin.

Za kaj nameniti zadnje evre?

»Ponovno moramo opozoriti, da največje stiske opažamo v tistih primerih, ko družine in posamezniki ne morejo poravnavati osnovnih položnic za nujne življenjske potrebščine, kot so najemnina, elektrika, voda, ogrevanje in druge sprotne obveznosti. Ob koncu meseca se mnogim družinam postavlja vprašanje, ali zadnji denar nameniti za hrano ali ogrevanje,« je povedal Maček. 

V preteklem letu so v akciji Stiska 2022 zbrali 35.750 evrov in z zbranimi sredstvi pomagali 787 družinskim članom, posameznikom, starejšim. 

Hvala dobrim in sočutnim ljudem. (Branko Maček)

Vse več psihičnih stisk

»Opozoriti moramo tudi na tiste z duševnimi in s telesnimi stiskami. Veliko se jih obrne na nas, kar pomeni, da ljudje zelo trpijo v svojih dušah,« je povedal. Ti so še posebej ranljivi, saj so se prvič znašli v brezizhodni situaciji in si sami ne znajo pomagati, zato skušajo zagotoviti in nuditi pomoč v obliki informativnih, razbremenilnih ter svetovalnih razgovorov.

»Vse se draži, s plačo komaj dohajam stroške«

Sodelavci Karitas se vsak dan soočajo s težkimi zgodbami ljudi. Objavljamo eno od njih:

»Strah me je, nimam več želje, ne upanja, ne moči!

Telo je utrujeno, utrujeno od vseh laži, izkoriščanja, birokracije, zavračanj… Utrujeno od vseh teh borb, borb za otroke, za cenejše ali primernejše stanovanje … Utrujeno zaradi životarjenja iz meseca v mesec … Že nekaj časa sem v bolniškem staležu, bolezen je posledica vseh naštetih težav. Položnice so iz meseca v mesec višje, vse se draži. S plačo komaj dohajam mesečne stroške, nakup hrane in plačilo ogrevanja, kje so še drugi stroški…

Vesela bi bila kakršnekoli pomoči pri plačilu najemnine, plačilu položnic ali nakupu hrane.«

Takšne in podobne prošnje prejemajo vsak dan. Zato se obračajo na vse ljudi odprtega srca, ki bi pomagali in sodelovali v akciji pomoči družinam.

Bi radi pomagali? Pošljite SMS na 1919 s ključno besedo DAR5 in darovali boste 5€ za družine v stiski.

 

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Na spletni prižnici
Pričevanja
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh