Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Do kdaj ima vlada polna pooblastila?

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 28. 04. 2022 / 11:43
Oznake: Politika, Vlada
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.04.2022 / 12:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Do kdaj ima vlada polna pooblastila?
14. vlada Republike Slovenije. FOTO: Vlada RS

Do kdaj ima vlada polna pooblastila?

Opozicijski stranki Levica in SD obrambnemu ministru Mateju Toninu očitata nelegitimne namere pred koncem mandata. Pa je temu res tako?

Potem ko je Ustavno sodišče soglasno sprejelo odločitev, da sklep državnega zbora o prepovedi referenduma o zakonu o ratifikaciji sporazuma z OCCAR-jem ni v neskladju z ustavo, je minister za obrambo Matej Tonin napovedal podpis pogodbe o nakupu še v tem mesecu.

Robert Golob, najverjetnejši kandidat za mandatarja za sestavo nove vlade, je Tonina pozval, naj se, »glede na to, da se bo v nekaj mesecih oblikovala nova vlada, vzdrži podpisovanja dolgoročnih pogodb za nakup orožja.«

V Levici in SD pa so označili, da aktualna vlada po nedeljskih volitvah nima več legitimnosti za sprejemanje odločitev, ki, kot pravijo v Levici, so razvojno pomembne, oz. kot pravijo v SD, niso nujne.

O polnih pooblastilih vlade 

Ustava RS v 115. členu določa, da »funkcija predsednika vlade in ministrov preneha, ko se po volitvah sestane nov državni zbor« in še, da »morajo pa opravljati tekoče posle do izvolitve novega predsednika vlade oziroma do imenovanja novih ministrov.«

Miro Haček. FOTO: FDV

Vlada ima torej polna pooblastila do ustanovne seje novega sklica Državnega zbora, pojasnjuje politolog, profesor s Fakultete za družbene vede Miro Haček. »V času, ko ima vlada polna pooblastila, jih seveda lahko legalno tudi koristi,« je dejal za naš spletni medij.

Dodaja pa, da velja »nenapisano pravilo, da bi se naj pri tem vzdržala odločitev, ki bi bile sprejemane na novo (torej brez podlag v odločitvah sprejetih pred volitvami) in bistveno prejudicirale odločanje nove vlade.«

Državni zbor pogodbo ratificiral pred skoraj tremi meseci

Podpis pogodbe o nakupu 45 osemkolesnih oklepnikov tipa boxer za Slovensko vojsko, težkem 343,4 milijona evrov, se nanaša na sporazum z Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR). Tega je državni zbor ratificiral že 2. februarja.

Prepričani, da gre za predrag in nepotreben nakup orožja, so poslanci Levice 9. februarja v Državni zbor vložili pobudo za zakonodajni referendum. S tem so želeli preprečiti nakup.

21. februarja je nato Državi zbor sprejel sklep, da je referendum nedopusten. Levica pa je nato na Ustavno sodišče vložila zahtevo za oceno ustavnosti, ki je 26. aprila soglasno odločilo, da sklep o prepovedi referenduma ni v neskladju z ustavo.

»Sedaj je jasno, da smo zaradi politikantstva Levice in njenih manevrov izgubili najmanj eno leto pri modernizaciji,« se je po odločitvi Ustavnega sodišča odzval obrambni minister Tonin in napovedal podpis pogodbe še v tem mesecu.

Postopek se sicer vleče še iz časa vlade Mira Cerarja l. 2017, a je projekt ustavila Šarčeva vlada. Lani junija je Janševa vlada dala pisno pobudo na OCCAR za nadaljevanje pridružitve Slovenije k večnacionalnemu programu Boxer.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh