Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tonin po odločitvi US: Podpis pogodbe za nakup osemkolesnikov še v tem mesecu

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 27. 04. 2022 / 08:55
Oznake: Politika, Vlada
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.04.2022 / 09:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tonin po odločitvi US: Podpis pogodbe za nakup osemkolesnikov še v tem mesecu
Fotografija je simbolična. FOTO: Tatjana Splichal

Tonin po odločitvi US: Podpis pogodbe za nakup osemkolesnikov še v tem mesecu

Potem ko je ustavno sodišče odločilo, da sklep državnega zbora, ki je prepovedal referendum o zakonu o ratifikaciji sporazuma z Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju (OCCAR) ni v neskladju z ustavo, je obrambni minister Matej Tonin napovedal, da si bo vlada prizadevala, da bi do podpisa pogodbe o nakupu 45 osemkolesnikov tipa boxer prišlo še v tem mesecu.

Kot je znano, so skušali predvsem v stranki Levica nakup preprečiti tudi s pobudo za razpis referenduma. A na ministrstvu za obrambo poudarjajo, da je nakup bojnih kolesnih vozil »bistvenega pomena za vzpostavitev najpomembnejše zmogljivosti Slovenske vojske, katere vzpostavitev se odlaga že dalj časa, to je srednja bataljonska bojna skupina (SrBBSk). Ta je bistvena zmogljivost za nadaljnji razvoj in izboljšanje stanja pripravljenosti Slovenske vojske.« Po poročanju STA pa je Robert Golob kot najverjetnejši mandatar Tonina pozval, da se »glede na to, da se bo v nekaj mesecih oblikovala nova vlada, vzdrži podpisovanja dolgoročnih pogodb za nakup orožja.«

Začetek že leta 2017

Intenzivnejše dejavnosti za izvedbo nakupa so se na ministrstvu za obrambo začele že leta 2017, v času vlade Mira Cerarja. Šarčeva vlada je projekt ustavila, od takrat pa se je cena bojnih vozil bistveno povečala. Junija 2021 je vlada pod Janševim vodstvom podalo pisno pobudo na mednarodno organizacijo OCCAR za nadaljevanje pridružitve Slovenije k večnacionalnemu programu Boxer, na njeni podlagi pa je ministrstvo od OCCAR pridobilo novo pismo o ponudbi za pristop, spominjajo na ministrstvu.

Sporazum med slovensko vlado in Organizacijo za sodelovanje pri skupnem oboroževanju o upravljanju programa Boxer s strani OCCAR je bil ratificiran v državnem zboru.

Skupaj z davkom je pogodba vredna 343.430.000 evrov.

Za vozila skoraj 239 milijonov evrov breza davka

Ponujena in izpogajana skupna vrednost pogodbe brez DDV je 281.500.000 evrov, skupaj z davkom pa je pogodba težka 343.430.000 evrov. Od tega bo Slovenija za 45 oklepnih vozil odštela slabih 239 milijonov evrov brez davka, za osnovni logistični paket, ki vključuje dokumentacijo, usposabljanje, paket rezervnih delov, osnovno orodje in testno opremo, ter razvojne stroške in stroke projektnega managementa pa dobrih 42 milijonov evrov brez davka.

Roki za dobavo

V letu 2023 naj bi Slovenska vojska dobila eno vozilo, leta 2024 devet, leta 2025 22 vozil in leta 2026 13 vozil.

»Provizij in posrednikov pri omenjenem poslu ni bilo. Dodatno k temu je bila dogovorjena fiksna eskalacijska klavzula ne glede na podražitve materialov in energentov. Višanje cen je v pogodbi tako omejeno na največ 2,8 odstotka na leto. Vrednost ponudbe je primerljiva s ponujeno vrednostjo leta 2018 z upoštevano eskalacijo od decembra 2018 do decembra 2021. Pogodba bo sklenjena s proizvajalcem vozil podjetjem Arctec brez posrednikov,« pojasnjujejo na ministrstvu.

Provizij in posrednikov pri omenjenem poslu ni bilo. (MORS)

Vozila za vse terene v Sloveniji, razen v visokogorju

»Glede očitkov o neprimernosti vozil je treba poudariti, da so vozila primerna za vse terene v Sloveniji, razen za visokogorje, saj gre za kolesno in ne gosenično vozilo. Pri tem so očitki, da gre za puščavska vozila, nestrokovni in laični ter kažejo na nepoznavanje taktike uporabe vozil in Slovenske vojske,« so še dodali na obrambnem ministrstvu: »Kar zadeva uporabo omenjenih vozil in njihovo mobilnost, drži, da se vozila lahko uporabljajo tudi v obrambi Severnoatlantskega zavezništva, ki se izvaja v prvi državi članici Nata, ki bi bila napadena.«


Kupi v trgovini

Cesar je vojsko odposlal
Zgodovina
21,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh