Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Dobro je biti z drugimi'

Objava: 22. 04. 2011 / 12:37
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Dobro je biti z drugimi'

V Mariboru, Stični in na Mirenskem Gradu od srede, 27. aprila, do srede, 18. maja 2011, prirejajo teološki simpozij, na katerem bodo tematiko letošnjega pastoralnega leta krščanske dobrodelnosti in solidarnosti povezali s tematiko prihodnjega pastoralnega leta, ki bo namenjeno družbenemu nauku Cerkve.

V Mariboru, Stični in na Mirenskem Gradu bo v terminu od srede, 27. aprila, do srede, 18. maja 2011, potekal teološki simpozij 2011 pod naslovom Dobro je biti z drugimi, sporočajo s Tiskovnega urada SŠK.

Organizatorji simpozija so tematiko letošnjega pastoralnega leta krščanske dobrodelnosti in solidarnosti povezali s tematiko prihodnjega pastoralnega leta, ki bo namenjeno družbenemu nauku Cerkve. V referatih bodo predavatelji poglobili dosedanje razmišljanje in delovanje v dobrodelnosti in solidarnosti ter se z novimi teološkimi spodbudami in spoznanji pripraviti na novo pastoralno leto.

Simpozij bo na treh krajih potekal od 9.00 do 13.00: v Zavodu Antona Martina Slomška na Vrbanski cesti 30 v Mariboru v sredo, 27. aprila 2011, v cistercijanski opatiji v Stični v Stični 17 v sredo, 11. maja 2011 in na Mirenskem Gradu na Mirnu 216 v sredo, 18. maja 2011.

Na simpoziju bodo nastopili trije predavatelji:

P. dr. Edvard Kovač bo predaval o Daru bivanja z drugim. Človek se prepozna kot pametna žival, tisto bitje, ki naj bi govorilo in bilo svobodno. Toda ta aristotelska opredelitev je premalo, da bi človek lahko bil srečen. Zato se danes odkriva kot čudežni dar, ki biva, trpi in ljubi. Končno ugotavlja, da je največji čudež prav ta, da ob njem biva še nekdo drug, tisti, ki mu bo najbolje povedal, kdo neki je on sam. Človek odkriva, da najkrajša pot do sebe samega vodi preko drugega. Zato tudi najde najglobljo srečo v osrečevanju, pomoči in radosti drugega.

Dr. Avguštin Lah bo spregovoril o Bogu, ki je solidaren s človekom. Predavanje bo s teološko-antropološkega vidika obravnavalo vprašanje dobrodelnosti in solidarnosti. Teološki vidik bo zajel stvarjenjsko, odrešenjsko in eshatološko, se pravi trinitarično, razsežnost dobrote. Antropološki vidik bo upošteval aplikacijo dobrega v prizmi celovitosti človeških odnosov (do sebe, drugega, družbe, narave, Boga).

Dr. Katarina in dr. Tomaž Erzar bosta govorila o Nasprotujočih in vzajemnih medosebnih odnosih. Skrivnost in lepota medsebojnih odnosov leži prav v vzajemnosti. Vzajemnost oziroma medosebna odzivnost in občutljivost prinaša največje rane in boleče zaplete našega notranjega sveta. Temeljno sporočilo tega sveta pa ni, da bolj ljubi tisti, ki je sposoben manj čustvovati, ampak tisti, ki lahko svoje čustvovanje sprejme in razume kot pot do razumevanja sebe in drugih.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh