Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dobrodelna dražba vin za obnovo prezbiterija cerkve na Kostanjevici

Za vas piše:
J. P.
Objava: 27. 10. 2023 / 14:29
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.10.2023 / 14:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dobrodelna dražba vin za obnovo prezbiterija cerkve na Kostanjevici
Frančiškanski samostan na Kostanjevici v Novi Gorici. FOTO: Ivo Žajdela

Dobrodelna dražba vin za obnovo prezbiterija cerkve na Kostanjevici

Ohrabreni z uspešno izvedbo lanske prve dražbe, na kateri so zbrali kar 62.400 evrov, v Društvu vitezov CRU klasifikacije vladarice Marije Terezije danes in jutri pripravljajo že drugo »dobrodelno dražbo vin miru in prijateljstva« v korist Frančiškanskega samostana Kostanjevica Nova Gorica.

Dražba vrhunskih vin goriške grofije bo v soboto, 28. oktobra 2023, dopoldne v starodavnih več kot 300 let starih kleteh samostana, vodila jo bo direktorica prodaje tržaške dražbene hiše Stadion Giulia Princivalli, predsedovala pa ji bosta hišni predstojnik samostana p. Niko Žvokelj in častni konzul Francije v Trstu Riccardo Illy.

16 slovenskih in italijanskih vinarjev

Na dražbi bo 16 italijanskih in slovenskih vinarjev dalo na razpolago izključno Cru vina slovenskih vinogradov iz Brd in Vipavske doline, ki so bila že leta 1787 razvrščena »glede na njihovo kakovost«, in italijanska vina, pridelana na območjih Collio/Brda, Oglej in Colli Orientali, ki so prej pripadala obsežni grofiji Goriška in Gradiška.

Degustacija in slavnostna večerja

Dražba je odlična priložnost za promocijo in valorizacijo vin s tega čezmejnega vinorodnega območja. Danes, v petek, 27. oktobra, od 14. do 18. ure bo v samostanski kleti na voljo degustacija draženih vin odprtega tipa, ki ji bo sledila slavnostna večerja na gradu Spessa v Koprivnem, na kateri bodo vinarji svoja vina povezali z jedmi, ki jih bodo pripravili trije kuharski šefi z Michelinovimi zvezdicami.

Začetek del na stropu prezbiterija

Z izkupičkom prve dobrodelne dražbe, na kateri so zbrali kar 62.400 €, so se letošnjega junija začela dolgo pričakovana dela na stropu prezbiterija cerkve na Kostanjevici, ki jih izvaja italijanska restavratorka Emanuela Querini pod nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, trajala pa bodo do konca leta 2024.

Tudi s predsednico

Cilj letošnje dražbe je omogočiti nadaljevanje obnovitvenih del, da bi ohranili to pomembno kulturno dediščino v slovenskem prostoru, tudi v luči Evropske prestolnice kulture GO!2025. Vsa pridobljena sredstva bodo namenjena za obnovo prezbiterija cerkve na Kostanjevici. Nocojšnje slovesnosti se bo po napovedi udeležila tudi slovenska predsednica dr. Nataša Pirc Musar.

Kupi v trgovini

Knjiga meseca novembra
Vino
Monografije
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh