Zapri
Iskanje

Nagrada za restavratorske posege v cerkvi na Kostanjevici

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 23. 11. 2022 / 13:29
Oznake: Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.11.2022 / 13:39
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Nagrada za restavratorske posege v cerkvi na Kostanjevici

Nagrada za restavratorske posege v cerkvi na Kostanjevici
Nagrajenci Mirka Šubica za leto 2022: Marta Bensa, Anton Miklavžin, predsednica Društva restavratorjev Slovenije Martina Lesar Kikelj, Miha Pirnat, Erica Sartori, Andreja Ravnikar in Simona Škorja. FOTO: Valentin Benedik
Društvo restavratorjev Slovenije je podelilo stanovsko nagrado in priznanja Mirka Šubica, v letu 2022 je nagrado za življenjsko delo prejel Anton Miklavžin, s priznanjem je bila nagrajena tudi Marta Bensa za restavratorske posege na štukaturah in stenskih poslikavah v samostanski cerkvi na Kostanjevici.

V ponedeljek, 21. novembra, je Društvo restavratorjev Slovenije v Veliki dvorani Narodne galerije v Ljubljani podelili nagrado in priznanja Mirka Šubica. Nagrado za življenjsko delo v letu 2022 je prejel Anton Miklavžin. Kot so zapisali v utemeljitvi, »za predano delo in dosežke pri izboljšavi standardov konservatorsko-restavratorske stroke«.

Restavratorji Miha Pirnat, Andreja Ravnikar in Simona Škorja za konservatorsko restavratorsko delo ob razstavi Fortunant Bergant. FOTO: Valentin Benedik

Priznanja Mirka Šubica v letu 2022 so prejeli ekipa konservatorjev-restavratorjev slikarskega ateljeja Narodne galerije: Miha Pirnat ml., Andreja Ravnikar in Simona Škorja za umetniško-raziskovalno in konservatorsko-restavratorsko delo ter za promocijo stroke ob razstavi Fortunat Bergant in Marta Bensa iz ZVKDS OE Nova Gorica za uspešno usmerjanje in nadziranje obnove in populariziranje restavratorskih posegov na štukaturah in stenskih poslikavah v samostanski cerkvi na Kostanjevici v Novi Gorici.

Nagrajenka za posege v samostanski cerkvi na Kostanjevici Marta Bensa in predsednica društva restavratorjev Slovenije. FOTO: Valentin Benedik

Študentsko priznanje zlati skalpel v letu 2022 je prejela Erica Sartori za izjemno predano, inovativno in kakovostno konserviranje restavriranje umetnin iz mavca kiparja Frančiška Smerduja. Častno članstvo Društva restavratorjev Slovenije za razvoj sistema Telehum za nadzor relativne vlage in temperature v muzejih in galerijah je bilo podeljeno Andreju Moharju.

Nagrada Mirka Šubica je stanovska nagrada za življenjsko delo na področju konservatorsko-restavratorske stroke (v muzejih, galerijah, na likovnih akademijah, v zasebnih restavratorskih delavnicah). Leta 2008 jo je ustanovilo Društvo restavratorjev Slovenije (Društvo DRS) z namenom, da bi konservatorskorestavratorsko stroko še bolj predstavili javnosti in da bi strokovnjake, ki skrbijo za ohranjanje kulturne dediščine, nagradili za izjemne dosežke v konservatorstvu in restavratorstvu.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Ob praznikih smo za vas pripravili e-darilo: 

pričevanje Glorie Polo: Zadela me je strela

Kliknite tukaj

Close