Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dobrodelna pobuda Cerkve na Slovaškem za Kubo

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 20. 09. 2021 / 13:45
Oznake: Družba, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.09.2021 / 13:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dobrodelna pobuda Cerkve na Slovaškem za Kubo
Papež med obiskom na Slovaškem prejšnji teden. FOTO: Vatican Media

Dobrodelna pobuda Cerkve na Slovaškem za Kubo

Cerkev na Slovaškem je vernike pozvala k darovanju potrebščin za brate in sestre na Kubi, ki bo v nedeljo. Ta klic je odgovor na nedavno zaključen apostolski obisk papeža Frančiška v tej srednjeevropski državi.

Slovaški katoliški škofje so napovedali dobrodelno nabirko za prebivalce Kube, kjer so socialno-ekonomski izzivi, ki jih je še poslabšala pandemija, otežili življenjske razmere.

Pomoč bratom in sestram v stiski

Pobudo so oblikovali slovaški škofje na podlagi nedavnega obiska papeža Frančiška. Škofje spodbujajo domače vernike k velikodušnemu darovanju med zbiranjem, ki bo v nedeljo, 26. septembra, potekalo po župnijah po vsej državi, navaja Vatican News.

Slovaški škofje so spomnili na večkratne pozive papeža Frančiška, da pomagamo bratom in sestram v stiski, ter dodali, da je cilj »deliti tako, kot so drugi v preteklosti delili z nami, ko smo to potrebovali«.

Gospodarski izzivi

Kubo pretresajo številne težave in izzivi. Njihovo gospodarstvo je doživelo velik upad, pandemija koronavirusa pa je še poglobila neenakost v družbi. Kot je znano, so zaradi težkih razmer številni Kubanci svoje nezadovoljstvo julija izrazili na protivladnih demonstracijah. Primanjkuje osnovnih življenjskih dobrin, obenem je zaradi pandemije na preizkušnji zdravstveno varstvo.

Turizem na dnu

Kuba velja za priljubljeno turistično destinacijo, a je covid-19 dobesedno ustavil vir prihodkov iz naslova turizma. Poleg tega sta razširjeno pomanjkanje hrane in zdravil ter naraščajoča inflacija predstavljala dodaten vir nezadovoljstva med kubanskimi državljani.

Cepljenje otrok pri dveh letih

Kuba je v času pandemije zabeležila približno 790.000 primerov koronavirusa z več kot 6000 smrtnimi primeri. Prejšnji teden pa so začeli na otoku z nekaj več kot 11 milijoni prebivalci z domačimi cepivi cepiti že dveletne otroke, s čimer je Kuba postala ena prvih držav na svetu, ki so se odločile za ta pristop.


Nalaganje
Nazaj na vrh