Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Gregor Čušin z refleksijo s Koroške Bele: »Prjatu, a ste v redu?«

Za vas piše:
Katarina Ropret
Objava: 16. 08. 2023 / 07:05
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.08.2023 / 14:17
Ustavi predvajanje Nalaganje
Gregor Čušin z refleksijo s Koroške Bele: »Prjatu, a ste v redu?«
Gregor Čušin na Breznici. FOTO: Katarina Ropret

Gregor Čušin z refleksijo s Koroške Bele: »Prjatu, a ste v redu?«

Dramski ustvarjalec Gregor Čušin, violinistka Maja Horvat in glasbenik Aleksander Mežek so na večer Marijinega vnebovzetja nastopili na dobrodelnem koncertu v župnijski cerkvi na Breznici.

Pod kipom Žalostne Matere Božje je zazvenela pretresljiva beseda in pesem človeka, ki se je za hip zazrl smrti v obraz. Zbrani prostovoljni prispevki bodo v celoti namenjeni prizadetim v nedavnih poplavah.

Polna župnijska cerkev. FOTO: Katarina Ropret

Ko smo postali novica dneva

»V resnici bi mi bilo ljubše, če vam danes ne bi bilo treba priti, če vseh teh dogodkov minulih dni ne bi bilo,« je do zadnjega kotička napolnjeno župnijsko cerkev na Breznici nagovoril Gregor Čušin. »Tudi mi je nismo odnesli brez prask. Begunje, Moste, Koroška Bela. Kdo bi si mislil, da bomo kdaj postali novica dneva.«

Zbrane je nagovoril Gregor Čušin. FOTO: Katarina Ropret

V župniji Breznica je bilo zaradi izpodjedene brežine v Mostah potrebno evakuirati prebivalce treh hiš, sicer pa razen nekaj plazov v dolini Završnice večjih poplavnih težav ni bilo. Bolj dramatične so bile razmere na Koroški Beli, kjer so zaradi grozečega zemeljskega plazu nad vasjo morali prebivalci kar tri noči zapored vas zapustiti in prenočiti drugje. Nevarnost plazu je zdaj minila, ponovno so vzpostavili sistem alarmiranja za primer, da bi se spet začelo kaj premikati.


Reka solidarnosti v župniji

Se je pa tudi v župniji Breznica takoj začela premikati reka solidarnosti – najprej je priskočila na pomoč sosednjima prizadetima župnijama Begunje in Koroška Bela, nato pa tudi širše po Sloveniji. Brezniški skavti so skupaj z župnikom Gašperjem Maukom pomagali še na poplavljenih območjih kamniškega območja ter na Koroškem. Župnik Mauko je z veseljem sprejel tudi pobudo za dobrodelni koncert, ki so jo, pretreseni nad razmerami, dali kar nastopajoči sami: Maja Horvat in Gregor Čušin – oba domačina s Koroške Bele in Aleksander Mežek, ki po glasbeni karieri v Londonu zdaj živi in ustvarja v rodnih Mostah v brezniški župniji.

Maja Horvat in Aleksander Mežek. FOTO: Katarina Ropret

»Prjatu, a ste v redu?«

Dobrodelni koncert je bil čudovita kombinacija Čušinove poezije, klasične glasbe v izvedbi violinistke Maje Horvat in Mežkovih pesmi. Maja Horvat, ki je lani zaključila študij violine na Royal College of Music v Londonu, zdaj tam tudi živi in ustvarja. Ko je pred kratkim prišla domov na počitnice, je kmalu ugotovila, da ne »more počivati, medtem ko nekateri niti kavča, na katerega bi se lahko usedli, nimajo več« in prav ona prva dala pobudo za koncert. Zbrano občinstvo je navdušila z doživeto odigrano Bachovo partito v d-molu.

Maja Horvat. FOTO: Katarina Ropret

Gregor Čušin se je tokrat predstavil kot pesnik: »Prjatu, a ste v redu, je priletel sms. Odgovoril sem: v redu, v riti, v pogonu, v akciji, v evakuaciji, pod stresom, pod plazom, v Božjih rokah, hvala za skrb. Poslal je smajlija. Če pride plaz, se ne bomo smejali,« je v svojem značilnem slogu povzel stiske in nemoč minulih dni. 

Voda je veliko odnesla, a hkrati odkrila zaklade

Opozoril pa je tudi na mnoge dobre plati, ki so se v teh dneh zasvetile kot čisto zlato: »Voda je odnesla imetje, delo in življenjske prihranke, a je hkrati odkrila zaklade, ki so ležali zakopani v tistih čudnih njivah naše notranjosti, ki jih le redko preorjemo, še redkeje posejemo in kjer le redkokdaj kaj zrase.«

Aleksander Mežek je zbranemu občinstvu najprej zaupal, da se je prav v brezniški cerkvi začela njegova glasbena pot: »ko sem kot 10-leten deček tule gonil meh za stare orgle!«, nato pa odigral nekaj svojih znanih pesmi z bogatimi besedili: Krila, Pesniku, Tu sem doma.

Aleksander Mežek. FOTO: Katarina Ropret

Pri zadnjih dveh pesmih se mu je pridružila še violinistka Maja, ki z Mežkom ni sodelovala prvič. Njen godalni kvartet z mednarodno zasedbo The Brompton Quartet je namreč z Mežkom že posnel nekaj pesmi, naslednje leto pa se mu bodo pridružili tudi na tradicionalnem poletnem koncertu v Vrbi. S pesmijo Hiša in močno prispodobo sta vsem zbranim vlila upanje in pogum, da se splača zgrabiti »metlo, kramp, žeblje« in spet »popraviti njene stene vse. Saj hiša ta prostora ima za nekaj res posebnega.«



Nalaganje
Nazaj na vrh