Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dobrodošli doma - po ogledu razstave še koncert [FOTO]

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 01. 07. 2022 / 09:04
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 01.07.2022 / 10:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dobrodošli doma - po ogledu razstave še koncert [FOTO]
Letošnje srečanje poteka v Ljubljani in Novem mestu od 30. junija do 3. julija. FOTO: Tatjana Splichal

Dobrodošli doma - po ogledu razstave še koncert [FOTO]

V Ljubljani se je včeraj začelo tradicionalno srečanje Slovencev iz zamejstva, izseljenstva in matice z naslovom Dobrodošli doma. Prvi v sklopu dogodkov je potekal v Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) v poklon Jožetu Plečniku ob 150-letnici rojstva.

FOTO: Tatjana Splichal

Ob 18. uri je potekal voden ogled razstave Plečnikova knjižnica: ustvarjena za vse čase. Sledil je sprehod po knjižnici NUK, ene največjih mojstrovin arhitekta Jožeta Plečnika, ki se mu ob 150-letnici rojstva poklanjajo z razstavo, ki pripoveduje zgodbe o načrtovanju, gradnji in življenju njegove knjižnice.

NUK že vrsto let sodeluje pri programu srečanja Dobrodošli doma, saj je knjižnica vseh Slovencev, ki ne le zbira, hrani in posreduje gradivo, ki ga rojaki ustvarijo izven meja naše domovine, temveč tudi aktivno vzdržuje stike s slovenskimi skupnostmi in posameznimi Slovenci širom sveta.

Ljubljanski madrigalisti pa so v nadaljevanju pripravili koncert Makalonca – harmonija prijateljstva v Veliki čitalnici NUK. Naslov koncerta, na katerem izvedli priredbe ljudskih pesmi ter sakralna dela, izhaja iz prijateljevanja ter sodelovanja dveh trnovskih sosedov – arhitekta Plečnika ter župnika in pisatelja Frana Saleškega Finžgarja.

FOTO: Tatjana Splichal

Plečnik je za Finžgarja izdelal številne skice in načrte, ki odkrivajo njegovo snovanje grafičnega oblikovanja knjig in revij. Eno takšnih je tudi Makalonca, pravljica z mednarodnim motivom, ki jo je Finžgar zapisal leta 1944 in za katere izdajo je Plečnik izdelal grafično zasnovo. Koncertu je sledilo prijetno druženje. 

Več utrinkov z dogodka v fotogaleriji Tatjane Splichal.


Kupi v trgovini

Kultura šteje
Filozofija in esejistika
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh