Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dodatna zadolžitev za veleposlanika pri Svetem sedežu

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 24. 11. 2023 / 10:37
Oznake: Politika, Svet, Vatikan
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 24.11.2023 / 11:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dodatna zadolžitev za veleposlanika pri Svetem sedežu
Veleposlanik pri Svetem sedežu mag. Franc But z novomeškim škofom in predsednikom SŠK msgr. dr. Andrejem Sajetom. FOTO: Škofija Novo mesto

Dodatna zadolžitev za veleposlanika pri Svetem sedežu

Novi slovenski veleposlanik pri Svetem sedežu mag. Franci But dobiva dodatno zadolžitev.

Vlada Republike Slovenije je namreč na 81. redni seji minulo sredo sprejela sklep o določitvi predloga za odpoklic izrednega in pooblaščenega veleposlanika Republike Slovenije pri Organizaciji Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO) s sedežem v Rimu.

Z 10. decembrom

Po vladnem predlogu bodo z 10. decembrom 2023 odpoklicali slovenskega veleposlanika v Rimu Matjaža Longarja z dolžnosti izrednega in pooblaščenega veleposlanika pri Organizaciji ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO) s sedežem v Rimu in predlog posredovali predsednici dr. Nataši Pirc Musar.

Namesto Longarja But

Zaradi smotrnosti je bila 21. septembra 2023 pristojnost za pokrivanje FAO z Veleposlaništva v Rimu prenesena na Veleposlaništvo v Vatikanu. Zato Vlada predlaga, da se veleposlanika v Rimu Matjaža Longarja odpokliče te obveznosti, ki jo bo prevzel veleposlanik pri Svetem sedežu mag. Franc But.

Razbremenitev Veleposlaništva v Rimu

Kot so sporočili z Ministrstva za zunanje in evropske zadeve, se s prenosom vsebinsko razbremeni Veleposlaništvo v Rimu, hkrati pa je Veleposlaništvo v Vatikanu tako zaradi lokacije kot prostora lahko na voljo osebam, ki bodo (začasno) sodelovale pri delu obeh mednarodnih organizacij.

Lažja in učinkovitejša koordinacija

»Prav tako bo koordinacija z EU zaradi pristojnosti in predstavništva slednje tako za Vatikan kot tudi za obe mednarodni organizaciji lažja in učinkovitejša, omogočen bo boljši pretok informacij,« so še pojasnili z ministrstva.

Nekdanji minister in predsednik SLS

Mag. Franc But je na področju kmetijstva in prehrane dokaj domač, saj je bil udeleženec ustanovnega kongresa Slovenske kmečke zveze, (nadomestni) poslanec in nato predsednik Slovenske ljudske stranke ter kmetijski minister v vladah dr. Janeza Drnovška in mag. Antona Ropa.

Nalaganje
Nazaj na vrh