Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dohodninska novela vendarle potrjena, plače bodo višje

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 11. 03. 2022 / 19:46
Oznake: Parlament, Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.03.2022 / 20:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dohodninska novela vendarle potrjena, plače bodo višje
Za je glasovalo 45 poslancev, proti 40. FOTO: Tatjana Splichal

Dohodninska novela vendarle potrjena, plače bodo višje

Poslanci državnega zbora so na današnji 98. izredni seji vendarle potrdili predlog novele Zakona o dohodnini, ki prek postopnega dviga splošne olajšave prinaša tudi dvig plač za vse zaposlene. Zakonske rešitve bodo veljale že za to davčno leto.

O predlogu novele bi morali poslanci odločati že lanskega decembra, a je malo pred glasovanjem vodja največje poslanske skupine SDS Danijel Krivec predlagal prestavitev na eno od prihodnjih sej, s čimer se je strinjala večina navzočih poslancev.

45 poslancev za ...

Novelo Zakona o dohodnini, s katero so soglašale tudi delodajalske organizacije, je na današnjem glasovanju podprlo 45 poslancev koalicijskih strank SDS, NSi in Konkretno, opozicijskih SNS in dela DeSUS ter poslanca narodnih skupnosti in nepovezana poslanka Mateja Udovč.

... in 40 proti

Proti noveli so glasovali v opozicijskih poslanskih skupinah LMŠ, SD, Levica, SAB in NP ter poslanec DeSUS Robert Polnar, predloga ni podprlo 40 poslancev. Trije predstavniki ljudstva so bili odsotni, ena (Meira Hot) pa vzdržana.

Višje neto plače za vse

Po danes sprejetem zakonu se bo splošna olajšava, ki jo lahko uveljavljajo zavezanci za dohodnino, do leta 2025 postopno dvignila z današnjih 3500 na 7500 evrov. S tem bodo vsi zaposleni dobili višje neto plače.

Stopnja v najvišjem razredu se znižuje

Stopnja v najvišjem petem dohodninskem razredu se znižuje s 50 na 45 %. Peti razred s 50-odstotno stopnjo so uvedli pred desetletjem z ukrepi za uravnoteženje javnih financ, a se je obdržal do danes, je poročala STA.

Nižanje normiranih stroškov

Stopnja dohodnine od dohodkov od obresti, dividend in dobičkov se niža s 27,5 na 25 %, ob čemer bo kapital neobdavčen že ob odsvojitvi po 15 letih imetništva. S 27,5 na 15 % se znižuje obdavčitev dohodka od oddajanja premoženja v najem, obenem se bomo znižali normirani stroški.

Spet seniorska olajšava

Spet se uvaja seniorska olajšava (1500 €) za starejše od 70 let, dodaja STA; ugodnejša bo davčna obravnava nagrad za poslovno uspešnost, ki bodo odslej neobdavčene do višine 100 % povprečne plače zaposlenega v zadnjih 12 mesecih, in ne več do višine povprečne plače vseh zaposlenih v državi.

Nalaganje
Nazaj na vrh