Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dokumentarci o človekovih pravicah

Za vas piše:
K. C.
Objava: 10. 03. 2015 / 10:18
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dokumentarci o človekovih pravicah

Danes, 10. marca 2015, se v Ljubljani začenja 17. festival dokumentarnega filma.

Danes, 10. marca 2015, se v Ljubljani začenja 17. festival dokumentarnega filma. Odprl ga bo film, ki je nastal v italijansko-slovensko-argentinski koprodukciji Ples z Marijo in govori o argentinski učiteljici plesa Marii Fux. Režiral ga je slovenski zamejec Ivan Gergole.

V tekmovalnem delu se bo za nagrado Amnesty International Slovenija potegovalo pet filmov na temo človekovih pravic. Film Biti Iranec je režiserjev poziv k strpnejšemu Iranu, v katerem bi lahko v sožitju prebivali pripadniki vseh veroizpovedi in ateisti. Film Brez uspavanke opozarja žrtve otroškega spolnega nasilja, Goli otok spregovori o Titovem taborišču za politične zapornike, Srbski odvetnik pa se spopade z vojnimi zločini na Balkanu, medtem ko film V suženjstvo zakleti obravnava spopade s kolonialnimi silami v Afriki v šestdesetih in sedemdesetih letih.

Festival bo na ustaljenih lokacijah po Ljubljani predstavil filme, ki po mnenju programskega vodje Simona Popka odražajo kakovost in obravnavajo aktualne tematike, kot sta večni konflikt med islamski tradicionalisti in laiki ter Palestinci in Izraelci ter vseprisotnost sladkorja v živih.



Na festivalu bodo predvajali tudi "politični triler" o nekdanjem sodelavcu Agencije za nacionalno varnost (NSA) Edwardu Snowdnu, ki je prejel oskarja za najboljši dokumentarec.

Poleg tekmovalnega dela bo festival ponudil uveljavljene sklope: sklop aktualnih, družbenokritičnih filmov, intimne in globalne portrete, sklop miti, ikone, mediji ter retrospektivo, tokrat posvečeno političnim dokumentarcem, ki so od 50. do 70. let nastali na Poljskem, v Veliki Britaniji, Franciji in na Češkoslovaškem.

Dobitnika nagrade bo izbrala tričlanska žirija, v katerem so režiser, pisatelj in kolumnist Goran Vojnović, s filmom tesno povezana Jelka Stergel ter aktivist iz Nigerije Majid Hussain, ki je prepotoval nevarno pot čez Sredozemsko morje v Evropo in zdaj živi v Italiji.

Vir: STA

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh