Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dolgoletne zaporne kazni po umoru duhovnika Hamela

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 10. 03. 2022 / 13:43
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.03.2022 / 13:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dolgoletne zaporne kazni po umoru duhovnika Hamela
Papež Frančišek je predčasno prižgal zeleno luč za začetek Hamelovega beatifikacijskega postopka. FOTO: Vatican Media

Dolgoletne zaporne kazni po umoru duhovnika Hamela

V sodnem procesu za atentat na francoskega duhovnika Jacquesa Hamela so bili obtoženi obsojeni na zaporne kazni v višini 8, 10 in 13 let.

Porota v Parizu je včeraj popoldne tri od štirih moških spoznala za krive ustanovitve teroristične organizacije in sostorilstva, poroča francoski spletni portal La Croix. Kot najverjetnejši pobudnik umora je bil v odsotnosti na dosmrtno ječo (22 let) obsojen Rahid K., znani islamistični »snubec« v Franciji, ki pa naj bi bil leta 2017 umorjen v Iraku ali Siriji.

85-letnega duhovnika Jacquesa Hamela sta 26. julija 2016 med darovanjem svete maše v njegovi cerkvi v mestecu Saint-Etienne-du-Rouvray pri francoskem Rouenu zabodla dva mlada islamista.

S tem so sodniki pravzaprav upoštevali prošnje tožilstva, ki je v ponedeljek zahteval od 7 do 14 let zaporne kazni. Obstajala je tudi možnost za 20-letni odvzem prostosti. Kot ocenjujejo pri francoski reviji La Croix, je državni tožilec na ta način želel preprečiti morebiten priziv. Vsi trije storilci, stari 25, 27 in 36 let, so v priporu že okoli pet let in pol. Mestoma zelo čustven proces z ganljivimi izjavami tožnikov in prič se je začel 14. februarja, sodba pa je bila izrečena 17. dan obravnave.

85-letnega duhovnika Jacquesa Hamela sta 26. julija 2016 med darovanjem svete maše v njegovi cerkvi v mestecu Saint-Etienne-du-Rouvray pri francoskem Rouenu zabodla dva mlada islamista. Morilca, ki sta se izrekla za pripadnika teroristične milice »Islamska država«, je policija ubila, ko sta zapuščala prizorišče zločina. Njuno dejanje je povzročilo neizmerno mednarodno ogorčenje.

Papež Frančišek je francoskega duhovnika Hamela leta 2016 označil za mučenca.

Včeraj zjutraj sta se dva od obtoženih oškodovancem in predstavnikom civilnega tožilstva zahvalila za vso podporo ter z ganljivimi besedami prosila za odpuščanje. Eden od moških je dejal, da bo molil za s. Daniele. Redovnica, ki je o kaznivem dejanju obvestila policijo, v procesu pa na lastno željo ni sodelovala, se je v ponedeljek prek odvetnikov z osebnim sporočilom obrnila na vsakega od obtoženih. Povedala je tudi, da zanje moli.

Takrat 87-letni župljan je bil prisiljen umor posneti s svojim telefonom, nato pa sta storilca zabodla še njega. Papež Frančišek je francoskega duhovnika Hamela leta 2016 označil za mučenca in predčasno prižgal zeleno luč za začetek njegovega beatifikacijskega postopka. Dokumentacija, ki so jo pripravili v rouenski nadškofiji, je od aprila 2019 pri pristojni kongregaciji v Vatikanu. V pravkar zaključenem sodnem postopku je kot civilni tožnik nastopil nadškof Rouena Dominique Lebrun.

Nalaganje
Nazaj na vrh