Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dolgotrajno oskrbo bodo prenesli na novo ministrstvo

Za vas piše:
STA, M. P.
Objava: 06. 12. 2022 / 15:19
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.12.2022 / 15:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dolgotrajno oskrbo bodo prenesli na novo ministrstvo
FOTO: Tatjana Splichal

Dolgotrajno oskrbo bodo prenesli na novo ministrstvo

Kandidat za ministra za solidarno prihodnost Simon Maljevac je na predstavitvi novega ministrstva napovedal, da bodo njihova ključna delovna področja dolgotrajna oskrba, stanovanjska politika in ekonomska demokracija.

Koalicijski razrez je določil, da bo ministrstvo za solidarno prihodnost pripadlo stranki Levica, naprej pa ga je nameraval prevzeti predsednik stranke Luka Mesec, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). Ta si je nato premislil in dejal, da ni potrebe po novem resorju, ker je zadeve mogoče urediti v okviru dosedanjega ministrstva. Ker je predsednik vlade Robert Golob vztrajal pri načrtovani rekonstrukciji vlade in ker je referendum, ki bi lahko preprečil nov zakon o vladi, propadel, novo ministrstvo bo, njegov vodja pa bo dosedanji državni sekretar na MDDSZ Simon Maljevac. 

Okoljevarstvenik in filozof bo skrbel za izvajanje dolgotrajne oskrbe

Kot je na novinarski konferenci pojasnil Maljevac, bodo po uveljaviti sprememb zakona o vladi, skrbeli za dolgotrajno oskrbo, stanovanjsko politiko in ekonomsko demokracijo. Iz MDDSZ bodo "pripeljali ljudi, ki so na teh področjih že delovali. A ta področja so bila do zdaj podhranjena, zato so v obstoječem kadrovskem načrtu predvidene dodatne kadrovske okrepitve." 

Področje dolgotrajne oskrbe bo prevzel Luka Omladič, filozof in okoljevarstvenik. Na področju dolgotrajne oskrbe bo po besedah Luke Omladiča prva naloga prihodnje leto s prenovo zakona o dolgotrajni oskrbi doseči tisto, kar mora biti njen cilj, "to je sistem kakovostne, vsem dostopne, pravične in javne dolgotrajne oskrbe". Največji problem je financiranje. Omladič je izjavil: "S sprejetjem te vladne novele se prihodnje leto že odklene 30 milijonov evrov prve pomoči za domove za starejše, ki se srečujejo s težavami zaradi draginje." 

Sociolog Klemen Ploštajner se bo zavzemal za pravico do stanovanja, pravnica Katja Simončič pa s pospeševanjem vključevanja zaposlenih v lastništvo podjetij okrepiti soodločanje državljanov o gospodarskih vprašanjih.

Nalaganje
Nazaj na vrh