Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dom sv. Martina je »zrcalo domačega ognjišča«

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 22. 11. 2022 / 09:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.11.2022 / 11:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dom sv. Martina je »zrcalo domačega ognjišča«
Stanovalci s hvaležnostjo povedo, da jim je v domu lepo. FOTO: Kaja Zupanc

Dom sv. Martina je »zrcalo domačega ognjišča«

Odločitev za preselitev v dom za starejše je za marsikoga težka, tako za tistega, ki prihaja v dom, kot tudi za njegove svojce. Tega se zavedajo tudi v Zavodu sv. Martina v Srednji vasi v Bohinju, zato se še posebej trudijo, da je prehod v domsko življenje za novega stanovalca čim lažji in enostavnejši.

Dom sv. Martina je svoja vrata odprl leta 2009. Leži na obrobju Triglavskega narodnega parka, obkrožen z naravo in vrhovi Julijskih Alp. 

Dom lahko sprejme 70 stanovalcev. FOTO: Kaja Zupanc

»Posebnost našega zavoda je, da smo manjši dom, vsi se med sebo poznamo, tako zaposleni kot stanovalci. Smo katoliški dom, v lasti Župnije Srednja vas v Bohinju, zato posvečamo pozornost krščanskim vrednotam in ohranjanju dostojanstva človeka do konca življenja,« je povedal direktor doma Jože Cerkovnik.

Direktor doma Jože Cerkovnik. FOTO: Zavod sv. Martina

Posebno pozornost posvečamo tudi paliativnim stanovalcem in sodelovanju s svojci. (direktor Jože Cerkovnik)

Zakaj dati svojca v dom za ostarele?

Najpogostejši razlog je, da starostnik ostane sam doma in ne more več skrbeti zase oziroma hudo zboli in potrebuje zahtevno zdravstveno nego, ki jo v domačem okolju ni mogoče zagotoviti.

FOTO: Kaja Zupanc

»Običajno se nihče zlahka ne odloči za odhod v dom. Pri tem je pomembna postopnost. Človek se mora navaditi na novo okolje, zato pa je pomemben prilagoditveni čas. Po določenem času stanovalci povedo, da bi sicer bili raje doma, a ker vedo, da to ni mogoče, so hvaležni, da jim je v domu lepo,« je dejal Cerkovnik.

Vrt, na katerem se stanovalci družijo v toplih mesecih. FOTO: Kaja Zupanc

S stanovalci se dnevno srečujem. Po sobah jih obiskujem ob spremstvu župnika, ko podeljuje sv. evharistijo. Obiščem jih ob praznikih, skupaj praznujemo rojstne dneve. (direktor Jože Cerkovnik)

Stanovalci se radi sprehajajo po okoliških poljih. FOTO: Kaja Zupanc

Kljub podražitvam veliko povpraševanje

Cene trenutno rastejo na vseh področjih in nič drugače ni niti v domovih za ostarele. »S 1. oktobrom se je v Domu sv. Martina dvignila cena oskrbe za 3,9 odstotka in oskrba IV za 2,65 odstotka. V praksi to pomeni približno 30 evrov višjo ceno za stanovalca na mesec. Povpraševanje po domski namestitvi se že več let povečuje, ta trend za zdaj še ostaja,« nam je zaupal direktor.

Priprave na sv. Miklavža. FOTO: Zavod sv. Martina

Kako živijo?

Stanovalci si krajšajo čas na individualnih in skupinskih fizioterapijah, skupnih telovadbah in mesečnih praznovanjih rojstnih dni.

Adventni venčki, ki so jih stanovalci izdelali leta 2020. FOTO: Zavod sv. Martina

»Za naše stanovalce organiziramo razne aktivnosti, predstavitve krajev, potopisna predavanja, obeležujemo razne obletnice, predstavitve znanih svetnikov v cerkvenem letu, predstavitve raznih osebnosti in njihovih del, odprtje fotografskih razstav, glasbene nastope pevskih zborov in učencev glasbene šole, nastope kulturnih društev in folklornih skupin, hortikulturno delavnico in bralne urice,« je naštel Cerkovnik. Vsak petek pa imajo v domski kapeli tudi sveto mašo.

Izlet z ladjo po Bohinjskem jezeru. FOTO: Zavod sv. Martina

Domače kmečko vzdušje

 Dom ima lepo domačo arhitekturo. FOTO: Zavod sv. Martina

Stanovalci se v jesenskem in zimskem času radi družijo ob topli kmečki peči, spomladi in poleti pa posedijo na vrtu ter uživajo v pogledu na okoliške hribe. Nekateri med njimi so v preteklosti te hribe tudi večkrat prehodili. O tem in mnogih drugih stvareh radi skupaj ob dobri kavi na vrtu obujajo spomine.

Druženje pri kmečki peči. FOTO: Zavod sv. Martina

Vrednost starosti

Ob 10. obletnici delovanja Doma sv. Martina so na slovesni akademiji, 30. decembra 2018, v Srednji vasi v Bohinju premierno predstavili dokumentarni film z naslovom Zrno in kruh. Film govori o zgodbah, ki jih dom prek stanovalcev in zaposlenih prinaša v svet.



 



Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Na spletni prižnici
Pričevanja
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh