Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Bohinju ne slišijo več Radia Ognjišče

Objava: 19. 10. 2022 / 09:12
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 19.10.2022 / 10:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Bohinju ne slišijo več Radia Ognjišče
FOTO: Tatjana Splichal

V Bohinju ne slišijo več Radia Ognjišče

Prebivalci Bohinja od danes naprej ne morejo poslušati Radia Ognjišče. Zaradi tega so žalostni, nekateri ogorčeni, za Radio Ognjišče se je zavzel tudi tamkajšnji župan. Župnik v Župniji Srednja vas v Bohinju Gašper Kočan poudarja, da so se župljani v tem času navadili na signal Radia Ognjišče ter upa, da se bo zadeva pozitivno razrešila. Direktor Radia Ognjišče Franci Trstenjak pa meni, da bi z razumevanjem stisk ljudi "ta birokratska pregrada lahko hitro padla".

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) je z odločbo zapovedala, da se oddajanje Radia Ognjišče v Bohinju z današnjim dnem prekine. Ustvarjalci Radia Ognjišče se sprašujejo, kdo in zakaj jih poskuša utišati, saj so z AKOS-om poskušali najti konstruktivno rešitev, a kot pravijo, je bila dokončna sodba napisana, še preden se je postopek začel.

Zakaj je nastal zaplet?

Uporabo radijskih frekvenc v Sloveniji ureja država, natančneje AKOS, ki jo podeli določeni radijski postaji le prek javnega razpisa. Radio Ognjišče je pred dvema letoma prejel pravico do oddajanja z lokacije, ki se je v praksi izkazala za neprimerno, zato so oddajali iz približno 10 kilometrov oddaljene lokacije na Voglu, za katero pa Radio Ognjišče nima dovoljenja agencije.

Že pred 15 leti vložena pobuda

Radio Ognjišče je po besedah Marka Zupana, ki je na radiu zadolžen za oddajnike, že pred 15 leti vložil več kot 20 pobud za nove oddajne lokacije, med njimi tudi za območje Bohinja. "Po dolgih desetih letih je Agencija le razpisala prosto frekvenco na Voglu, na razpisu pa je z veliko prednostjo zmagal Radio Ognjišče. Agencija bi morala ob znanem rezultatu razpisa le še izdati dovoljenje za oddajanje, a je razpis, ki ga je pripravljala več let, preklicala."


Nova lokacija se je izkazala za neprimerno

Nato so vložili upravni spor in se prijavili na popravljen razpis Agencije, ki je oddajno točko prenesel z Vogla na zasebno zemljišče v bližini kraja Ravne, kjer naj bi po njihovih navedbah in izračunih pokrili več prebivalcev, pojasnjuje Zupan. "Čeprav smo tudi z meritvami dokazali, da so razmere v naravi drugačne od njihovih računalniških simulacij in da ne moremo oddajati z zasebnega zemljišča sredi gozda, katere lastnik je nedosegljiv ruski državljan, so bili vsi naši argumenti zavrnjeni kot neutemeljeni."

V izogib visoki kazni ugašajo oddajnik

Zlasti jih boli dejstvo, da je nova lokacija določena tako, da se z nje ne more kakovostno pokriti niti Srednje vasi v Bohinju in s tem doma starostnikov. V njem namreč bivajo ljudje, "ki najbolj potrebujejo naš program. Ker na določeni nam lokaciji ne moremo oddajati, smo oddajali z nadomestne, vendar nam po ukazu pristojnega inšpektorja v izogib visoki kazni ne preostane drugega kot oddajnik ugasniti".

Trstenjak: Birokratska pregrada bi lahko hitro padla

Direktor Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak je v izjavi za javnost zapisal, da Bohinjce od sprejemanja njihovega programa loči le malce več prilagodljivosti zaposlenih na AKOS-u, "saj imajo v svojih rokah platno in škarje. Z razumevanjem stisk ljudi, ki jim je bil naš radio edini prijatelj, bi ta birokratska pregrada lahko hitro padla in ob tem ne bi bil kršen noben zakon. Od Agencije ne želimo in ne pričakujemo nobenih dodatnih ali izrednih ugodnosti, s pokrivanjem celotnega Bohinja ne bi bil nihče z ničemer nič prikrajšan, nikogar ne bi motili in nikomur ne bi nič jemali."

Celotna izjava direktorja Radia Ognjišče Francija Trstenjaka.docx

Župnik Kočan: Ljudje in župljani so se navadili na signal Radia Ognjišče

Nad dogajanjem je negativno presenečen tudi župnik v Župniji Srednja vas v Bohinju Gašper Kočan, ki je za naš portal povedal: "Stvar je zelo nerodna in žalostna, ker so se ljudje in župljani v tem času navadili na signal Radia Ognjišče, ki je do sedaj dobro deloval. Še posebej starejši so večkrat dejali, da zjutraj, ko ne morejo spati, vklopijo Radio Ognjišče, ga poslušajo in molijo poleg. Težko pričakujemo od starejših, da se bodo digitalizirali in poslušali radijski program prek spleta. Vsi skupaj vendarle upamo, da se bo to pozitivno razrešilo."

Odziv bohinjskega župana: "Mislim, da to ni prav"

Na radiu poudarjajo, da so tudi prebivalci Bohinja izrazili željo, da slišijo njihov radijski program. Župan Jože Sodja je za Radio Ognjišče povedal: "Če smo – so takrat ljudje izglasovali to, naj tako tudi ostane. Že tako v Bohinj ne pride veliko teh programov, če pa izgubimo še tega, ki ga ljudje poslušajo – mislim, da to ni prav."

Direktor doma starostnikov Cerkovnik: Pomislite na stare ljudi

Da bo z izklopom oddajnika nastala velika praznina, ki jo bodo še zlasti čutili varovanci doma starostnikov v Srednji vasi v Bohinju, opozarja tudi direktor Jože Cerkovnik: "Če pomislim samo na to, kako nekateri stanovalci že zjutraj prižgejo radio, ko ne morejo spati in začnejo moliti rožni venec, ko na radiu molite rožni venec, in potem ko spremljajo razne novice, pa glasbo, pa razne oddaje, pa včasih kdo pove, kaj je poslušal, kaj ga je nagovorilo - vsega tega, potem zdaj ne bo. Težko bodo razumeli, zakaj ne morejo več poslušati radia." Zaradi tega odgovorne poziva, "da pomislijo na stare ljudi, ki so brez moči, ki nimajo nikogar ob sebi, ki jim neka beseda po radiu lahko prinese spodbudo, tolažbo. Naj se zamislijo, da tudi sami lahko pridejo enkrat v to obdobje, ko jim bo to lahko veliko pomenilo".

FOTO: Rok Mihevc

Pojasnilo AKOS-a 

Dogajanje v zvezi z ugašanjem Radia Ognjišče v Bohinju je sprožilo številne odzive poslušalcev in javnosti, ki se zavzema za pravico do obveščenosti. AKOS je tako včeraj vendarle pojasnil, da vodi zoper Radio Ognjišče inšpekcijski postopek, ki še ni zaključen. V posebni izjavi so zapisali tudi, da je možno vložiti vlogo za spremembno oddajne lokacije, "vendar tako, da se območje pokrivanja bistveno ne spremeni". 

 "Mašijo nam usta"

Sodelavci Radia Ognjišče so v mesecu dni že drugič žrtev posega državnega organa. Spomnimo, zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je v odločbi, ki se nanaša še na obdobje pred letošnjimi državnozborskimi volitvami radiu očital, da je "neposredno diskriminiral zaradi njihove vere ali prepričanja" tiste stranke in njihove kandidate, ki nasprotujejo nauku Katoliške cerkve.

Odgovorni urednik Radia Ognjišče Tadej Sadar je v komentarju na zadnje dogajanje med drugim povedal: "Tudi sodelavci Radia Ognjišče ne vemo, kaj je v ozadju odločitve agencije AKOS, ki nam zapira usta v bohinjskem kotu. Ker pa je to v mesecu dni že drug poseg nekega državnega organa - prvi je bila odločba Zagovornika načela enakosti – se upravičeno sprašujemo, kdo in zaradi česa nas skuša utišati."

Nalaganje
Nazaj na vrh