Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Je bilo uveljavljanje uredniške politike diskriminiranje političnih strank?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 30. 09. 2022 / 11:21
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.09.2022 / 11:37
Ustavi predvajanje Nalaganje
Je bilo uveljavljanje uredniške politike diskriminiranje političnih strank?
Na Radiu Ognjišče poudarjajo, da so ravnali v dobri veri in enako kot vselej doslej. FOTO: Tatjana Splichal

Je bilo uveljavljanje uredniške politike diskriminiranje političnih strank?

Na Radiu Ognjišče v kampanji pred letošnjimi predsedniškimi volitvami, ki bodo v nedeljo, 23. oktobra (prvi krog), ne bodo ponudili možnosti nikomur za politično oglaševanje.

To pomeni, da politične stranke, liste in posamezniki znotraj razpoložljivega programskega časa ne morejo naročiti oglasov ali pogovornih oddaj. Doslej je bilo v Pravilih Radia navedeno, da lahko politične stranke, liste in posamezniki, ki v svojih programih in nastopih (neposredno ali posredno) ne nasprotujejo nauku verske skupnosti in z njim povezanim verskim vrednotam, znotraj razpoložljivega programskega časa naročijo oglase ali pogovorne oddaje, ki se zaračunavajo po veljavnem ceniku za oglaševanje na radiu.

Zakaj?

Zdajšnja odločitev seveda ni bila spontana, vodstvo edinega slovenskega katoliškega radia jo je sprejelo, »ker ne moremo uveljavljati uredniške politike,« kot je pojasnil odgovorni urednik Radia Ognjišče Tadej Sadar. Zakaj? Zaradi odločbe zagovornika načela enakosti Mihe Lobnika, ki se nanaša še na obdobje pred letošnjimi državnozborskimi volitvami in radiu očita, da je »neposredno diskriminiral zaradi njihove vere ali prepričanja« tiste stranke in njihove kandidate, ki nasprotujejo nauku Katoliške cerkve.

Kaj piše v odločbi?

V odločbi z datumom 19. september 2022 je zapisano: »Verski radio je kršil prepoved diskriminacije iz 4. člena Zakona o varstvu pred diskriminacijo (ZVarD) v povezavi s prvim odstavkom 6. člena ZVarD, ko je na podlagi odločitve uredništva v času pred državnozborskimi volitvami 2022 v okviru svojega predvolilnega radijskega programa stališča političnih strank, ki v svojih programih in nastopih (neposredno ali posredno) nasprotujejo nauku konkretne verske skupnosti in z njim povezanim verskim vrednotam, predstavil zgolj v povzetku. Na tak način je te stranke oz. njihove predstavnike in kandidatke v primerjavi z drugimi, ki jim je omogočil lastno zvočno predstavitev, neposredno diskriminiral zaradi njihove vere ali prepričanja.«

Kdo je bil prijavitelj?

Prijavo zoper Radio Ognjišče je na zagovornika načela enakosti naslovila Pravna mreža za varstvo demokracije (PMVD), civilna iniciativa štirih nevladnih organizacij in posameznikov, ki je nastala v začetku lanskega leta, v času vladnih ukrepov za zajezitev epidemije in v času petkovih kolesarskih protestov, z namenom zaščite prejemnikov glob zaradi kršenja ukrepov. Srž težave so v PMVD videli v tem, da je radio v dopisu strankam zapisal, da bo možnost pogovora ponudil le strankam, ki v svojih programih in nastopih ne nasprotujejo nauku Katoliške cerkve in z njim povezanim krščanskim vrednotam, stališča ostalih strank pa da bodo predstavili v prebranem povzetku, kar po prepričanju PMVD pomeni diskriminacijo pri dostopu do storitev.

Kaj pravi zagovornik?

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je po preučitvi primera presodil, da je uredništvo radia izvedlo diskriminacijo med strankami. Resda je vsem omogočilo predstavitev v programu in seznanitev poslušalcev z njihovimi stališči, zgolj eni skupini strank pa tudi, da njen predstavnik sam v zvočni obliki in v neomejenem obsegu predstavi poslušalcev odgovore na zastavljena vprašanja. Po mnenju zagovornika bi moral radio v izogib temu, da mnenja določenih strank ne bi v luči verskega etosa žalila poslušalcev radia, kar je bil eden od ciljev ravnanja uredništva, uporabiti alternativni ukrep, denimo vnaprej posnete pogovore s predstavniki strank z izrezom morebitnih delov, ki bi bili do vrednot poslušalcev žaljivi.

Upravni spor

Kot je v odzivu pojasnil odgovorni urednik Radia Ognjišče Tadej Sadar, so v uredništvu – kot vseh 25 let doslej – delali v dobri veri, da ravnajo pravilno; do sedaj jih namreč ni še nobena inštitucija opozorila na kakršno koli morebitno navzkrižje z zakonom, pa čeprav so vselej uporabljali enake prakse. Pri tem je Sadar izpostavil, da tudi nekateri pravniki opozarjajo, da so v zakonu, ki je razmeroma mlad, še vedno tudi nedorečenosti, in napovedal sprožitev upravnega spora oziroma vložitev tožbe na upravnem sodišču.

Duh lahko uide iz stekleničke

»Škoda, ker dlakocepimo okrog vejic in pik,« je poudaril Tadej Sadar in ob precedenčni odločitvi zagovornika enakih možnosti izrazil tudi skrb, da bi »duh ušel iz stekleničke« in bi začele kocke padati. To bi lahko pomenilo poplavo prijav domnevno diskriminatornega ravnanja medijev domala po vsakem soočenju kandidatov oziroma strank.

Kupi v trgovini

Ne živite od laži
Filozofija in esejistika
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh