Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Radio Ognjišče po poslušanosti na 5. mestu: »26 let trdega dela«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 16. 11. 2021 / 12:41
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 16.11.2021 / 12:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Radio Ognjišče po poslušanosti na 5. mestu: »26 let trdega dela«
Mreža poslušalcev Radia Ognjišče je vse večja. FOTO: Rok Mihevc/Radio Ognjišče

Radio Ognjišče po poslušanosti na 5. mestu: »26 let trdega dela«

Edina slovenska katoliška radijska postaja, Radio Ognjišče, se med koronakrizo zelo dobro drži. Ne le, da je v zadnjem letu in pol zadržala širok krog poslušalcev, temveč ga je še povečala.

Dolga leta je Radio Ognjišče po podatkih raziskave Radiometrija po številu poslušalcev, starih od 10 do 75 let, na slovenskem radijskem parketu zasedal 7. mesto. Septembra letos se mu je posrečil skok na 6. mesto s 4000 poslušalci več kot avgusta (82.000 rednih poslušalcev). Oktobrski podatki pa so bili za Radio Ognjišče še spodbudnejši.

Že ob začetku krize smo zavzeli stališče, da bomo na vseh področjih bili v službi človeka. Zelo hitro smo opazili, da ob stiski vsi potrebujemo tudi psihološko in duhovno podporo in smo veliko moči vložili v to smer. Veseli smo, da so ta trud in iskrenost prepoznali tudi poslušalci.

Na vprašanje »Katero radijsko postajo ste poslušali včeraj?« so sodelujoči v odgovoru navedli Radio Ognjišče tako pogosto, da je katoliška radijska postaja skočila še za eno stopničko, torej že na 5. mesto med slovenskimi radii, uradno pa so ji namerili 90.000 rednih poslušalcev.

Kaj je razlog za opazen skok opredeljenih poslušalcev v koronamesecih, katere oddaje ali programski sklopi so najbolj poslušani, koliko manevrskega prostora Radio Ognjišče še ima in kakšne načrte kuje za prihodnost, smo se za spletno Družino pogovarjali z odgovornim urednikom Tadejem Sadarjem.

Pogovarjali smo se s Tadejem Sadarjem, odgovornim urednikom Radia Ognjišče. FOTO: Tatjana Splichal

Čemu se zahvaliti za takšen skok (opredeljenih) poslušalcev Radia Ognjišče v zadnjem obdobju?

V odzivu na visoko poslušanost Radia Ognjišče je na Twitterju g. Vojko zapisal takole: »26 let trdega dela.« Po mojem mnenju je to najbolj celovit odgovor na zastavljeno vprašanje.

Gotovo pa gre za več različnih vzrokov, ki so posledica trenutnih razmer. Že ob začetku krize smo zavzeli stališče, da bomo na vseh področjih bili v službi človeka, pa naj je šlo za strokovno svetovanje, med prvimi smo gostili dr. Bojano Beović, ali celostnega »človeka«. Zelo hitro smo opazili, da ob stiski vsi potrebujemo tudi psihološko in duhovno podporo in smo veliko moči vložili v to smer. Veseli smo, da so ta trud in iskrenost prepoznali tudi poslušalci.

Danes lahko rečemo, da je bila velika modrost slediti jasni viziji – Oznanjati veselo novico –, naslonili pa smo se na naše zveste poslušalce, ki so nam v skupnosti, ki ji rečemo PRO (Prijatelji Radia Ognjišče), pomagali preživeti.

Je kakšen podatek znotraj raziskave Radiometrija, ki bi ga bilo vredno izpostaviti? Imate podatke, kdaj poslušanost Radia Ognjišče naraste? Ali katera od oddaj izstopa po poslušanosti?

Podatki so dokaj splošni, z gotovostjo pa lahko rečemo, da poslušalci radi prisluhnejo Svetovalnici ob 8. uri, informativni oddaji ob 15. uri, najbolj opazen odmik pa je ob 12. uri, ko se združimo v molitvi po namenih naših poslušalcev, nato pa Prijateljem Radia Ognjišče voščimo ob njihovem rojstnem dnevu. Vsak dan enega od njih tudi pokličemo in ta presenečenja in krajši pogovori z njimi so res prisrčni. Ob tem lahko tudi povem, da imamo bolj natančne podatke iz naše statistične obdelave poslušanosti posameznih oddaj, ki jih poslušalci poslušajo prek podkasta oziroma prek spleta. Tu ugotavljamo daleč najvišjo poslušanost sobotne oddaje Za življenje. Zelo »priljubljene« pa so tudi pravljice.

Radio Ognjišče in Družina sodelujeta v skupnih pogovorih s slovenskimi škofi. Na fotografiji novinarja Marjana Debevec in Ivo Žajdela ter soboški škof msgr. dr. Peter Štumpf. FOTO: arhiv Radia Ognjišče

Je 90.000 poslušalcev realno število ali jih je – tudi na račun tega, da kdo javno ne želi povedati, da posluša Radio Ognjišče – po vaši oceni še več?

To vprašanje smo si leta večkrat zastavljali tudi sami. Čeprav je – zaradi oglaševalcev, ki se pač morajo ozirati na te številke – od tega odvisno naše delovanje, pa nikoli nismo, zgolj zaradi všečnosti, iskali zgolj tistega, kar pritegne. Danes lahko rečemo, da je bila velika modrost slediti jasni viziji – Oznanjati veselo novico –, naslonili pa smo se na naše zveste poslušalce, ki so nam v skupnosti, ki ji rečemo PRO (Prijatelji Radia Ognjišče), pomagali preživeti. Nikoli ne bomo mogli biti dovolj hvaležni za njihovo denarno podporo in mnoge molitve in spodbude. Brez pretiravanja lahko rečem, da smo Radio Ognjišče velika družina pravkar omenjenih.

Z gotovostjo lahko rečemo, da poslušalci radi prisluhnejo Svetovalnici ob 8. uri, informativni oddaji ob 15. uri, najbolj opazen odmik pa je ob 12. uri, ko se združimo v molitvi po namenih naših poslušalcev, nato pa Prijateljem Radia Ognjišče voščimo ob njihovem rojstnem dnevu.

Bi/bo šlo še višje?

Upam. Osebno sem o tem tudi prepričan. V mnoge oddaje je vloženo veliko truda in za ustvarjalca je vedno prijetno, če ve, da ljudi teme, gosti in način predstavitve zanimajo. Nas napolni s smislom.

Imate v načrtu kakšne pomembne programske novosti ali spremembe v letu 2022? 

Večje programske spremembe so se zgodile v zadnjih nekaj letih, zdaj bi se radi posvetili kakovosti posameznih oddaj in programskih sklopov. Spogledujemo se tudi z videoprodukcijo, ampak to so pa že načrti za več let.

Nalaganje
Nazaj na vrh