Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Težave Radia Ognjišče zaradi frekvenc

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 23. 03. 2021 / 13:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.03.2021 / 18:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Težave Radia Ognjišče zaradi frekvenc

Težave Radia Ognjišče zaradi frekvenc

Italijanske radijske postaje grozijo s tožbami zaradi, po njihovem, motenja njihovih programov.

Direktor Radia Ognjišča msgr. Franci Trstenjak je ministra dr. Anžeta Logarja prosil za proaktivno vlogo pri reševanju problematike. FOTO: Rok Mihevc



Minuli teden je direktor Radia Ognjišče msgr. Franci Trstenjak s sodelavci zunanjega ministra dr. Anžeta Logarja seznanil s težavami in grožnjami s tožbami zaradi oddajanja na zahodni državni meji, ki jih je radio, ki je že moral ugasniti oddajno točko na Sveti gori, deležen za oddajnike Kuk (zaradi vpliva na videmski Radio 101), Beli križ (za tržaško postajo Radio 105) in Trstelj (za tržaško postajo Fragola). »Ne zmoremo nositi finančnega in psihološkega bremena sodnih postopkov in izgubljenih tožb,« opozarja direktor Franci Trstenjak.

Italija je izjema

Skladno z mednarodnimi sporazumi in obvezami se frekvence zaradi čezmejnega vpliva širjenja elektromagnetnega valovanja usklajujejo s sosednjimi državi, Italija pa ni ratificirala mednarodnega sporazuma GE84 in svojim medijem dovoljuje uporabo frekvenc, ki ji po sporazumu ne pripadajo, zato prihaja do težav. Italijanskim radijskim postajam je tako omogočeno vlaganje tožb zoper slovenske izdajatelje radijskih programov na italijanskih sodiščih.

Previsoki stroški pravdanja

Stroški pravdanja v Italiji so za radijsko postajo, kakršna je Radio Ognjišče, previsoki in ogrožajo obstoj medija, ki po italijanskem pravnem redu v takih tožbah ne more uspeti, lahko pa pride do izvršitve take sodbe v Sloveniji. »Čeprav nismo lastniki, temveč le uporabnik frekvenc, in delujemo skladno z dovoljenjem na mednarodno usklajenih frekvencah, nam slovenska država ne zagotavlja varnosti pred tožbami, niti ne vemo, da bi se zadnja leta na tem področju kar koli razpletalo v korist slovenskih radijskih postaj,« poudarja direktor Radia Ognjišče.


Msgr. Franci Trstenjak: Če država ne bo zaščitila svojih interesov na področju zaščite radiofrekvenčnega spektra kot naravne dobrine, lahko to usodno vpliva na naše delovanje. FOTO: Tatjana Splichal


Že pet let težav

Težave so skušali reševati s tehničnimi modifikacijami, pogovori s tožniki, dogovori z odvetniki, sestanki na AKOS, a je, kot ugotavljajo, edina pot reševanje na ravni držav, tožbe namreč prihajajo tudi na druge slovenske radijske postaje. Sami se s tovrstnimi težavami spopadajo že pet let in so prepričani, da je rešitev možna le na diplomatski ravni, z dogovorom držav, lastnic frekvenc, zato so se tudi obrnili na zunanjega ministra.

Velik vsebin v širšem javnem interesu

»Če država ne bo zaščitila svojih interesov na področju zaščite radiofrekvenčnega spektra kot naravne dobrine, lahko to usodno vpliva na naše delovanje. Kot radijska postaja z nacionalnim pokrivanjem in uspešnim 26-letnim delovanjem v slovenski prostor, zamejstvo in po svetu prinašamo veliko vsebin v širšem javnem interesu, kar nam je priznala tudi država s podelitvijo statusa programa posebnega pomena,« je še izpostavil msgr. Franci Trstenjak.

Utišanje slovenske besede na Primorskem

Ministra dr. Anžeta Logarja je prosil za proaktivno vlogo pri reševanju problematike, ki ne predstavlja zgolj pravne in tehnične težave, temveč odpira tudi vprašanje suverenosti in nacionalnega interesa države. »Ugašanje oddajnikov ob zahodni državni meji namreč pomeni utišanje slovenske besede na Primorskem,« je še prepričan direktor Radia Ognjišče, ki je pismo v vednost poslal tudi celotnemu državnemu vrhu.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh