Zapri
Iskanje

»Domačini so nas sprejeli nadvse ljubeznivo«

Bogdan Dolenc
Za vas piše:
Bogdan Dolenc
Objava: 16. 01. 2020 / 08:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.01.2020 / 09:39
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

»Domačini so nas sprejeli nadvse ljubeznivo«

»Domačini so nas sprejeli nadvse ljubeznivo«
Teden molitve za edinost kristjanov bo spremljal slogan »Domačini so nas sprejeli nadvse ljubeznivo« (Apd 28,2).
Od 18. do 25. januarja 2020 bo potekal teden molitve za edinost kristjanov.Gradivo za letošnji teden molitve za edinost so pripravili kristjani različnih Cerkva z Malte, ki je večinsko katoliška dežela. Zgodovina krščanstva na tem sredozemskem otoku sega vse do časa apostolov.

Sveti Pavel se je kot brodolomec rešil na obale Malte okoli leta 60. O gostoljubnih domačinih je njegov spremljevalec Luka zapisal pohvalo: »Domačini so nas sprejeli nadvse ljubeznivo.« Te besede so izbrane za letošnjo vodilno misel. 

Gostoljubnost je nujno potrebna krepost, ko gre za iskanje krščanske edinosti. Je izraz »dialoga ljubezni« med krščanskimi Cerkvami. Kliče nas k medsebojni naklonjenosti in velikodušnosti do potrebnih, zlasti do ljudi, ki ne delijo z nami istega jezika, kulture ali vere.

Delitve med kristjani nasprotujejo Božji volji, so v spotiko svetu in škodujejo oznanjevanju evangelija. Premaga jih lahko samo moč molitve, v katero zaupamo.

Molitev za edinost ni nekaj osamljenega, ampak je pridružitev Jezusovi molitvi v dvorani zadnje večerje. V tem sta njena posebna odličnost in lepota. Ne molimo sami, ampak svoj šibki glas pridružimo glasu Božjega Sina in njegovi prošnji, ki jo bo Oče ob svojem času uslišal. Jezus je molil, da bi bili vsi njegovi učenci eno, »da bo svet veroval« v Sina in prek njega v Očeta. 

V molitvi doživljamo, da edinost ne more biti zgolj sad človeških naporov, ampak je vedno delo Svetega Duha. Edinosti ne moremo »ustvariti«, »izdelati« ali »organizirati«. Lahko jo samo sprejmemo kot dar Duha, ko smo notranje dovolj pripravljeni za to. 
 
dr. Bogdan Dolenc član Komisije za ekumenizem pri SŠK

Bogoslužja:

Sobota:

- 18.00: Celje - Sv. Duh, župnijska cerkev: sveta maša in nagovor ob začetku molitvene osmine, (Rok Metličar, upravitelj škofije)

- 18.00: Maribor, – Sv. Rešnje telo, župnijska cerkev: evharistično bogoslužje z ekumenskim nagovorom, (generalni vikar Janez Lesnika)

Nedelja:

- 08.00: Teharje, župnijska cerkev sv. Martina: sveta maša in nagovor, (Stanko Gajšek)

- 10.00: Maribor, Tržaška cesta 13, Srbska pravoslavna cerkev: pravoslavna božja liturgija, (jerej Savo Kosojević, paroh v Mariboru)


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
7,00€ Poglej izdelek: Beseda za na pot
Nalaganje
Nazaj na vrh