Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

DOS: Izobraževanje na daljavo poglablja neenakost med dijaki

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 18. 08. 2021 / 05:31
Oznake: Šolstvo
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.08.2021 / 19:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
DOS: Izobraževanje na daljavo poglablja neenakost med dijaki
Tudi v srednjih šolah bo veljal pogoj PCT. FOTO: Tatjana Splichal

DOS: Izobraževanje na daljavo poglablja neenakost med dijaki

Pred skorajšnjim začetkom novega šolskega leta so se člani Dijaške organizacije Slovenije sestali s predstavniki Ministrstva za zdravje in Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, da bi pomagali pri zastavljanju strategije ter prišli do preverjenih informacij glede začetka šolskega leta.

Kot poudarjajo v Dijaški organizaciji Slovenije, izkušnje prejšnjega šolskega leta kažejo, kako lahko izobraževanje na daljavo med dijaki poglablja neenakost, socialne razlike in duševne ter druge stiske.

Kakovost izobraževanja boljša v šolskih klopeh

V dijaški organizaciji se zavzemajo, da morajo biti vzgojno-izobraževalni zavodi odprti kar se da dolgo, saj to omogoča normalno izvajanje pouka in predajanje znanja ter razvoj družbe kot celote. »Ob pogovorih s stroko in ministrstvoma je postalo jasno, da bo to mogoče le z nekaterimi novimi pogoji, predvsem pa s skupnim trudom in s prevzemanjem odgovornosti, ki jo nosimo kot člani družbe,« so v sporočilu dijakom zapisali v DOS-u.

Po informacijah, ki smo jih izvedeli na sestanku, se bo šolsko leto za srednješolce začelo, kot se je končalo prejšnje: za šolskimi klopmi, z ustrezno varnostno razdaljo, razkuževanjem rok, prezračevanjem učilnic in obveznim nošenjem zaščitne obrazne maske. Glede na to, da je situacija resnejša, kot je bila ob začetku poletja, pa bo za dijake, ki niso cepljeni in covida-19 niso preboleli, po vsej verjetnosti zagotovljeno tedensko samotestiranje na domu, ki bo sprva prostovoljno in tako vstopa v šolo ne bo pogojevalo. (Dijaška organizacija Slovenije)

Tudi v šolah pogoj PCT

Po projekcijah naj bi Slovenija kmalu dosegla tako imenovano rdečo fazo, v kateri so bile lani šole zaprte. Letos se v izogib šolanja na daljavo uvaja pogoj PCT. »Za dijake, ki niso cepljeni in COVID-19 niso preboleli, bo samotestiranje postalo obvezno. Poudarjamo, da tudi med upoštevanjem PCT pogoja testiranje ne bo množično, ne bo potekalo na javnih mestih in ne bo plačljivo, temveč bo še vedno potekalo v obliki samotestiranja na domu.

Želja po rednem izvajanju testiranja

Ker samotestiranje poteka na domu, v dijaški organizaciji pozivajo, da dijaki ravnajo odgovorno in redno izvajajo testiranje, saj si želijo, da bi šole lahko čim dlje ostale odprte. »Glede na vse druge možne scenarije izobraževanja v prihajajočem šolskem letu (izobraževanje na daljavo, obvezno cepljenje ali plačljivo testiranje) je takšen načrt (samotestiranje) najboljši možen za izvajanje kvalitetnega in dostopnega šolstva.«

Nalaganje
Nazaj na vrh