Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Doslej skrita Michelangelova risba na ogled javnosti

Za vas piše:
STA
Objava: 26. 04. 2017 / 10:35
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje

Doslej skrita Michelangelova risba na ogled javnosti

Risba je bila odkrita med restavracijskimi deli.

V Kapitolinskem muzeju so razstavili risbo italijanskega renesančnega umetnika Michelangela Buonarrotija (1475-1564), ki je bila več kot sto let skrita očem javnosti. Ob risbi s črnim svinčnikom, ki so jo našli med restavriranjem Michelangelove risbe Žrtvovanje Izaka, je na ogled še risba Kleopatre, ki so jo restavratorji odkrili pred tridesetimi leti.



Restavratorji so skrito različico risbe Žrtvovanje Izaka našli lani med restavriranjem risbe z enakim svetopisemskim motivom iz leta 1530, in sicer na njeni hrbtni strani.

Kot je pojasnila vodja sklada Hiša Buonarroti Pina Ragionieri, so list z Michelangelovo risbo Žrtvovanje Izaka konec 19. ali v začetku 20. stoletja zaščitili tako, da so na hrbtno stran nalepili lepenko. Ko so jo restavratorji odstranili, pa so na hrbtni strani našli več kot stoletje skrito risbo italijanskega umetnika.

Po besedah Ragionierijeve je Michelangelo najprej naredil pripravljalno risbo na eni strani lista, nato pa jo je prenesel na drugo stran s svetlo rdečo kredo ter jo do konca razvil s podobo angela, ki sega navzdol z nebes, da bi ustavil Abrahama, ki je pripravljen na žrtvovanje sina. Risbo si bo mogoče ogledati do 7. maja.

Michelangelo Buonarroti, ki velja za najpomembnejšega renesančnega kiparja in enega največjih umetnikov vseh časov, se je rodil v Cepreseju. S 13 leti se je začel učiti v Ghirlandaiovi delavnici v Firencah. Najprej je živel v Bologni, nato v Rimu, kasneje v Firencah in nato znova v Rimu.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh