Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dr. Franc Rode imenovan za člana Kongregacije za škofe

Objava: 28. 02. 2005 / 11:07
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dr. Franc Rode imenovan za člana Kongregacije za škofe

Dr. Franc Rode, prefekt Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja, imenovan za člana Kongregacije za škofe

V soboto, 26. februarja 2005, je sveti oče Janez Pavel II. imenoval dr. Franca Rodeta, nekdanjega ljubljanskega nadškofa in sedanjega prefekta Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja, za člana Kongregacije za škofe.

Po Zakoniku Cerkvenega prava (ZCP) so kongregacije uradi rimske kurije, po katerih papež navadno opravlja posle vesoljne Cerkve in ki v njegovem imenu in z njegovo oblastjo izvršujejo službo v blagor Cerkvam (prim. kan. 360 ZCP). Kongregacije so najvišji upravni organ za posamezno področje delovanja, njihovi člani pa so samo kardinali in škofje. V Rimski kuriji je poleg državnega tajništva še devet kongregacij, tri sodišča in enajst svetov.

Kongregacija za škofe je pristojna za ustanovitev, spreminjanje, ukinitev delnih Cerkva (škofij) in vojaških ordinariatov, za imenovanje škofov in njihovo izobraževanje, za apostolske vizitacije, za vse zadeve osebnih prelatur, za obiske ad limina apostolorum ter za delne koncile (cerkvene zbore) in škofovske konference, katerim potrjuje statute.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh