Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dražen Kutleša prevzel službo zagrebškega nadškofa [VIDEO]

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 29. 04. 2023 / 16:17
Oznake: Svet, Škof
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.04.2023 / 07:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dražen Kutleša prevzel službo zagrebškega nadškofa [VIDEO]
Novi zagrebški nadškof Dražen Kutleša. FOTO: Zajem zaslona

Dražen Kutleša prevzel službo zagrebškega nadškofa [VIDEO]

Msgr. Dražen Kutleša je v soboto v bogoslužnem prostoru blaženega Alojzija Stepinca prevzel službo zagrebškega nadškofa. S tem je postal 77. zagrebški škof, s tem pa deveti zagrebški nadškof metropolit. Cerkev v Sloveniji sta zastopala podpredsednik Slovenske škofovske konference in soboški škof msgr. Peter Štumpf ter ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.

Nadškof Kutleša je vernike povabil, naj v svoje molitve vključijo njegovo molitev za »obilje duha« in »milost vodenja z vztrajnostjo in trdnostjo čiste vesti kardinala Stepinca in nežne ljubezni kardinala Kuharića«. Podčrtal je pomen izgradnje pravičnejše družbe, v kateri bodo človekove pravice priznane in varovane, gospodarski in politični odnosi pa urejeni na način, ki bo služil blaginji vseh ljudi. To je po njegovem mnenju izziv, v katerem nepogrešljivo vlogo pripada vsem vernikom, ženam in možem.

Pomanjkanje kreposti

Po besedah novega zagrebškega nadškofa je bila v preteklosti, prav tako pa v sedanjosti, ena glavnih težav v družbi pomanjkanje kreposti. »Kristjani smo bili tako kot drugi grešniki vedno podvrženi grehom in napakam, a zdi se, da danes ne vemo več, kaj je greh in kaj krepost; kaj je dobro in kaj slabo; kaj je pošteno in kaj ne,« je ocenil. Poudaril je, da socialna nepoštenost in krivica še posebej prizadeneta družino.

Slednja je bila po njegovem mnenju vedno jedro skupnosti in sprejemanja, je spomnil in dodal, da ta najintimnejša človeška dobrina, ki jo podedujemo od Boga, najbolj trpi zaradi ekonomskih neravnovesij, odsotnosti ekonomske in družbene empatije, pa tudi nasprotij in delitev, ki jih prinašajo z njimi, je poročal spletni portal hrt.hr.

Materinstvo in starševstvo, otroci in mladina so ogroženi

Ocenil je, da so močno prizadeti materinstvo in starševstvo, otroci in mladina, ki so gibalo naroda. »Brez njih je vse zaman! Demografsko uničenje je usmerjeno najprej v družino, nato pa nujno v posameznike,« je dejal nadškof Kutleša. »Družina, starševstvo, materinstvo ter otroci in mladina si zato zaslužijo kvalificirano in brezpogojno obravnavo, podporo in pomoč Cerkve in družbe,« je poudaril in dodal, da so v družbi vsi poklicani, da v prvi vrsti varujejo družino, še posebej otroke.

Dražen Kutleša je prevzel največjo nadškofijo na Hrvaškem, ki ima skoraj milijon vernikov in okoli dvesto župnij.

Vse bolj postajamo sužnji različnih odvisnosti

Kot je še dejal, v družbi še vedno obstajajo različne oblike izkoriščanja, nasilja in nepravičnosti ter dodal, da postajamo vsak dan vse bolj sužnji raznih odvisnosti, tehničnih pripomočkov, medijskih objav in mnenj ljudi. »Zavedati se moramo, da sta neusmiljena sekularizacija in ateizacija družbe zelo prizadeli naše ljudi,« je dejal in dodal, da to v njih ustvarja duhovno, moralno in nato še antropološko krizo. Da bi dosegli spremembe, ki bodo v službi človeka in temeljile na evangeljskih vrednotah, je najprej nujno notranje spreobrnjenje posameznika, meni novi zagrebški nadškof.

Pri sveti maši so somaševali apostolski nuncij na Hrvaškem msgr. Giorgio Lingua, apostolski nuncij iz Slovenije msgr. Jean-Marie Speich, nadškofje in škofje iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije in Severne Makedonije, redovni provinciali in številni duhovniki zagrebške nadškofije ter duhovniki iz sosednjih škofij.

V Zagrebu tudi nadškof Zore in škof Štumpf

Slovesnosti ob prevzemu službe zagrebškega nadškofa so se udeležili hrvaški predsednik vlade Andrej Plenković, predsednik sabora Gordan Jandroković, ministri in poslanci. Cerkev iz Slovenije sta zastopala podpredsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) msgr. dr. Peter Štumpf in ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore.

Kot so sporočili s SŠK, je bil nadškof Kutleša bil zelo vesel prisotnosti apostolskega nuncija iz Slovenije ter škofa Štumpfa in nadškofa Zoreta. »V pogovoru s škofom Štumpfom je izrekel hvaležnost za navzočnost na slovesnosti in zagotovil dobro sosedsko in bratsko sodelovanje, »saj vsi pripadamo eni, sveti, katoliški in apostolski Cerkvi, katere sinovi in hčere smo vsi krščeni: škofje, duhovniki in Božje ljudstvo«. Škof Štumpf je v imenu Cerkve v Sloveniji novemu nadškofu zaželel Božjega blagoslova, bratsko povezanost, sodelovanje in podpiranje drug drugega z molitvijo, nasveti in sosedskimi srečanji ter pogovori.«


Nalaganje
Nazaj na vrh