Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dresden se spominja uničenja pred 70 leti

Objava: 13. 02. 2015 / 07:49
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:22
Ustavi predvajanje Nalaganje

Dresden se spominja uničenja pred 70 leti

Malo pred 22. uro, ko se je pred 70 leti začelo bombardiranje, se bodo v mestu oglasili cerkveni zvonovi.

Dresden se danes spominja uničenja, ki ga je doživel pred 70 leti. Mesto na vzhodu Nemčije so britanska in ameriška letala bombardirala 13. februarja in sledeča dva dneva ter ga v veliki meri porušila. Umrlo je do 25.000 ljudi. Kot poroča STA, bodo ob obletnici v Dresdnu danes sklenili človeško verigo, ki se ji bo pridružil tudi nemški predsednik Joachim Gauck.



S človeško verigo želi Dresden simbolizirati nenasilje, mir in strpnost, vidi pa jo tudi kot povezovalni element, saj je mesto ob Elbi po navedbah nemških agencij od začetka protestov do islama kritičnega gibanja Pegida razdeljeno.

Okoli bombardiranja pred 70 leti, ki je bil eden v nizu hudih zračnih napadov, katerih cilj je bil pospešiti padec tretjega rajha, se danes spletajo številni miti. Neonacisti umetno napihujejo število žrtev, s čimer želijo zaveznikom naprtiti vojni zločin in obenem zmanjšati krivdo Nemčije v drugi svetovni vojni.

Združenje Dresden brez nacistov zaradi tega v mestu že tri leta išče kraje, ki opominjajo na zločine nacionalsocialistov. S pohodom po teh krajih, poimenovanih sledi storilcev, se bodo danes v mestu začele spominske slovesnosti.

Osrednji dogodek popoldne prirejajo v dresdenski cerkvi Naše Gospe, ki je bila v bombardiranju popolnoma uničena, leta 2005 pa so s pomočjo darov z vsega sveta zaključili njeno obnovo. Cerkev je danes simbol sprave s sovražniki druge svetovne vojne. Poleg predsednika Gaucka se bo tamkajšnje slovesnosti udeležil tudi vojvoda Kentski, bratranec britanske kraljice Elizabete II.

Slovesnosti bodo zaključili zvečer s človeško verigo na obeh bregovih Elbe, ki se bo sklenila na dveh mostovih. Županja Dresdna Helma Orosz je meščane pozvala, naj danes pridejo v staro mestno jedro, kot so to storili že v minulih letih. Za sklenitev človeške verige namreč potrebujejo najmanj 8.000 ljudi. Ti so se v minulih letih sicer srečali s pohodom neonacistov in desničarjev, ali se bodo slednji v omembe vrednem številu zbrali tudi danes, pa še ni jasno.

Na več krajih v mestu se bodo drevi bombardiranja spomnili tudi s koncerti, cerkve vabijo k molitvam. Malo pred 22. uro, ko se je pred 70 leti začelo bombardiranje, se bodo v mestu oglasili cerkveni zvonovi.

Vir: STA / M.M.Š.

Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh