Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Drevi podelitev nagrad za izjemne znanstvene in raziskovalne dosežke

Za vas piše:
T. M.
Objava: 10. 12. 2021 / 09:41
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 10.12.2021 / 09:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Drevi podelitev nagrad za izjemne znanstvene in raziskovalne dosežke
Cankarjev dom v Ljubljani. FOTO: Tatjana Splichal.

Drevi podelitev nagrad za izjemne znanstvene in raziskovalne dosežke

Na slovesnosti v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma bodo danes, 10. decembra, razglasili letošnje prejemnike Zoisovih in Puhovih nagrad, Zoisovih in Puhovih priznanj ter priznanja Ambasador znanosti Republike Slovenije.

Na prireditvi, ki se bo začela ob 20. uri, bodo podelili 15 nagrad. Med njimi bosta dve Zoisovi nagradi za življenjsko delo, ena Puhova nagrada za življenjsko delo, štiri Zoisove in ena Puhova nagrada za vrhunske dosežke, šest Zoisovih priznanj za pomembne dosežke in eno priznanje ambasadorke znanosti Republike Slovenije.

Slavnostni govornik na podelitvi bo predsednik republike Borut Pahor.

Zoisova nagrada je najvišja nagrada v Sloveniji za dosežke na področju znanstvenoraziskovalnega dela in razvojne dejavnosti. Nagrada se podeljuje od leta 1998 (do leta 1997 so se podeljevale Nagrade Republike Slovenije za znanstvenoraziskovalno delo), ime je dobila po slovenskem raziskovalcu Žigi Zoisu.

Zoisovo nagrado so v preteklih letih med drugim prejeli Janko Kos, Jože Toporišič, Ignacij Voje, Kajetan Gantar in številni drugi Slovenci.

Puhovo nagrado podelijo za življenjsko delo posameznika, ki se je s svojimi dosežki v celotnem življenjskem obdobju izjemno uveljavil ter s tem prispeval h gospodarskemu oziroma družbenemu razvoju ter gospodarsko učinkoviti družbi v Sloveniji.

Nagrade in priznanja podeljuje odbor za podelitev nagrad in priznanj za izjemne dosežke v znanstveno-raziskovalni in razvojni dejavnosti, ki ga imenuje vlada izmed uveljavljenih raziskovalcev. 

Kandidate za člane odbora predlagajo Slovenska akademija znanosti in umetnosti, univerze in visokošolski zavodi, raziskovalni zavodi, gospodarske organizacije in posamezni raziskovalci.


Kupi v trgovini

Za notranjo osvoboditev
Družbena vprašanja
14,94€
Nalaganje
Nazaj na vrh