Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Druga interpelacija zoper ministra Hojsa

Za vas piše:
M. M.
Objava: 20. 10. 2021 / 14:04
Oznake: Parlament, Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.10.2021 / 14:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Druga interpelacija zoper ministra Hojsa
Notranji minister Aleš Hojs. FOTO: Twitter

Druga interpelacija zoper ministra Hojsa

Opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica, SAB in skupina nepovezanih poslancev (NeP) so vložile že drugo interpelacijo notranjega ministra Aleša Hojsa.

Med drugim mu očitajo odgovornost za soustvarjanje izrednih razmer v državi in odgovornost za prekomerno uporabo represivnih sredstev in policijsko nasilje na protestih v Ljubljani. Na odziv ministra še čakamo.

Očitki zbrani v sedmih točkah

Interpelacijo, ki so jo v delu opozicije napovedali že prejšnji teden, so zasnovali v Levici, ki je na svoji spletni strani očitke zoper notranjega ministra Aleša Hojsa strnila v sedem točk:

  1. odgovornost za soustvarjanje izrednih razmer v državi,
  2. odgovornost za prekomerno uporabo represivnih sredstev in policijsko nasilje na protestih v Ljubljani,
  3. protiustavno omejevanje človekovih pravic z aktivacijo 9. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije,
  4. nezakonito politizacijo in militarizacijo policije,
  5. ponižujoč, ignorantski in nestrokoven odnos do splošne javnosti, protestnikov, zaposlenih v policiji, predstavnikov sindikatov, informacijske pooblaščenke, varuha človekovih pravic in strokovne javnosti, ki na kakršenkoli način opozarjajo na protiustavno in nezakonito ravnanje ministra,
  6. nezakonito zaposlovanje v policiji, grožnje z odpovedjo delovnega razmerja predstavnikom sindikatov in zaposlenim v policiji, ki opozarjajo na nepravilnosti,
  7. sum storitve kaznivega dejanja oziroma opustitve dolžnega ravnanja z neprijavo kaznivega dejanja ministra Vizjaka, s katerim je bil seznanjen.

»Minister že nepreklicno odstopil«

Kot so še izpostavili v Levici, »je minister že pred 15 meseci nepreklicno odstopil s funkcije ministra za notranje zadeve, vlagatelji interpelacije o delu in odgovornosti ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa predlagamo Državnemu zboru Republike Slovenije, da Aleša Hojsa odreši agonije in ga razreši s funkcije ministra za notranje zadeve.«

Lani že prestal interpelacijo

Minister Hojs je eno interpelacijo v tem mandatu že prestal. Lani junija so jo vložili v LMŠ, SD, Levici in SAB s prvopodpisanim poslancem SD Matjažem Nemcem. Na glasovanju konec lanskega septembra jo je podprlo 38 poslancev, 43 jih je glasovalo proti, spominja STA. Da bi interpelacija uspela, je sicer potrebnih 46 poslanskih glasov.


Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh