Zapri
Iskanje

Druga interpelacija zoper ministra Hojsa

Za vas piše:
M. M.
Objava: 20. 10. 2021 / 14:04
Oznake: Parlament, Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 20.10.2021 / 14:13
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Druga interpelacija zoper ministra Hojsa

Druga interpelacija zoper ministra Hojsa
Notranji minister Aleš Hojs. FOTO: Twitter
Opozicijske stranke LMŠ, SD, Levica, SAB in skupina nepovezanih poslancev (NeP) so vložile že drugo interpelacijo notranjega ministra Aleša Hojsa.

Med drugim mu očitajo odgovornost za soustvarjanje izrednih razmer v državi in odgovornost za prekomerno uporabo represivnih sredstev in policijsko nasilje na protestih v Ljubljani. Na odziv ministra še čakamo.

Očitki zbrani v sedmih točkah

Interpelacijo, ki so jo v delu opozicije napovedali že prejšnji teden, so zasnovali v Levici, ki je na svoji spletni strani očitke zoper notranjega ministra Aleša Hojsa strnila v sedem točk:

  1. odgovornost za soustvarjanje izrednih razmer v državi,
  2. odgovornost za prekomerno uporabo represivnih sredstev in policijsko nasilje na protestih v Ljubljani,
  3. protiustavno omejevanje človekovih pravic z aktivacijo 9. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije,
  4. nezakonito politizacijo in militarizacijo policije,
  5. ponižujoč, ignorantski in nestrokoven odnos do splošne javnosti, protestnikov, zaposlenih v policiji, predstavnikov sindikatov, informacijske pooblaščenke, varuha človekovih pravic in strokovne javnosti, ki na kakršenkoli način opozarjajo na protiustavno in nezakonito ravnanje ministra,
  6. nezakonito zaposlovanje v policiji, grožnje z odpovedjo delovnega razmerja predstavnikom sindikatov in zaposlenim v policiji, ki opozarjajo na nepravilnosti,
  7. sum storitve kaznivega dejanja oziroma opustitve dolžnega ravnanja z neprijavo kaznivega dejanja ministra Vizjaka, s katerim je bil seznanjen.

»Minister že nepreklicno odstopil«

Kot so še izpostavili v Levici, »je minister že pred 15 meseci nepreklicno odstopil s funkcije ministra za notranje zadeve, vlagatelji interpelacije o delu in odgovornosti ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa predlagamo Državnemu zboru Republike Slovenije, da Aleša Hojsa odreši agonije in ga razreši s funkcije ministra za notranje zadeve.«

Lani že prestal interpelacijo

Minister Hojs je eno interpelacijo v tem mandatu že prestal. Lani junija so jo vložili v LMŠ, SD, Levici in SAB s prvopodpisanim poslancem SD Matjažem Nemcem. Na glasovanju konec lanskega septembra jo je podprlo 38 poslancev, 43 jih je glasovalo proti, spominja STA. Da bi interpelacija uspela, je sicer potrebnih 46 poslanskih glasov.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh