Zapri
Iskanje

Hojs: Zaščita zunanjih meja EU je prednostna naloga

Za vas piše:
M. M.
Objava: 06. 10. 2021 / 07:39
Oznake: Politika
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.10.2021 / 07:46
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Hojs: Zaščita zunanjih meja EU je prednostna naloga

Hojs: Zaščita zunanjih meja EU je prednostna naloga
Aleš Hojs: »Ne smemo dovoliti, da se ponovi scenarij iz leta 2015.« FOTO: Ministrstvo za notranje zadeve RS
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je sodeloval na srečanju ministrov za notranje zadeve Višegrajske skupine, Republike Avstrije in Republike Slovenije v Budimpešti.

Ministri so osrednjo pozornost namenili trenutnim izzivom na področju migracij in aktualnim vprašanjem o upravljanju evropskih meja.

Preprečiti migracijski pritisk

»Zaščita zunanjih meja EU mora ostati naša absolutna prednostna naloga, da se zoperstavimo varnostnim tveganjem in preprečimo morebitni migracijski pritisk. Ne smemo dovoliti ponovitve scenarija iz leta 2015, zato se moramo izogibati dajanju izjav, ki bi predstavljale dejavnik potega,« je poudaril minister Hojs in izpostavil nujnost enotnega nastopa na področju zunanje dimenzije migracij, so sporočili z notranjega ministrstva.

Evropska komisija mora v sodelovanju z nami, državami članicami, vzpostaviti tesno sodelovanje s tretjimi državami. To sodelovanje pa mora temeljiti na načelu vzajemne koristi. (Aleš Hojs, minister za notranje zadeve)

V pričakovanju Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve

Minister Hojs je obenem predstavil poudarke prihajajočega Sveta EU za pravosodje in notranje zadeve, predvsem glede nadaljnje obravnave Pakta o migracijah in azilu. Kot poudarja minister, je za prednostno obravnavo in izvzem iz paketnega pristopa zrela uredba o Eurodacu, ki je nujna zaradi čimprejšnje implementacije interoperabilnosti in na splošno za izboljšanje upravljanja migracij in azila, zlasti na področju vračanja. »Potrebujemo večji nadzor nad tem, kdo vstopa v EU,« je dejal minister in dodal: »Kot predsedstvo si prizadevamo za iskanje ustreznega kompromisa in glede predlaganega pristopa računamo tudi na vašo podporo.«

Notranji ministri (od leve proti desni): Roman Mikulec, Bartosz Grodecki, Jiří Nováček, Sándor Pintér in Aleš Hojs. FOTO: Ministrstvo za notranje zadeve RS

Enotna izjava še ni dovolj

Minister Hojs je na srečanju obenem izrazil hvaležnost za konstruktivni pristop, ki so ga njegovi kolegi izkazali pri sprejetju enotne izjave o razmerah v Afganistanu na izrednem zasedanju notranjih ministrov EU konec avgusta v Bruslju. »O izjavi bi dejal še to, da zgolj sprejetje izjave ni dovolj, slediti ji morajo koraki, ki izhajajo iz izjave, torej implementacija, pri čemer pričakujemo še večji angažma agencij EU, predvsem Europola in Frontexa,« je dejal Hojs.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh