Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Društvo DIŽ podprlo ministra in Zavod Iskreni

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 26. 01. 2021 / 09:57
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.01.2021 / 06:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Društvo DIŽ podprlo ministra in Zavod Iskreni

Društvo DIŽ podprlo ministra in Zavod Iskreni

»Strpnost se konča takoj, ko si upa nekdo naglas povedati, da je njegova vrednota zakon in družina.«

Benjamin Siter: Želimo iti v smer smrti, (samo)uničenja ali v smer, ki vodi k več življenja, ljubezni, razumevanja? FOTO: Tatjana Splichal



Med sporočili podpore, ki sta jih v zadnjih dneh prejela interpelirani minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj in Zavod Iskreni kot prejemnik sredstev z javnega razpisa za sofinanciranje projektov, namenjenih pomoči najranljivejšim med epidemijo novega koronavirusa, je tudi zapis društva Družina in Življenje z naslovom »Katere organizacije se smejo ukvarjati s pomočjo družinam?«, pod katerega se je podpisal sodelavec društva Benjamin Siter.

Sredstev je vedno premalo in nikoli jih ne dobijo vsi

V DIŽ so Zavodu Iskreni čestitali za prejeta sredstva v prepričanju, da jih bodo znali uporabiti za dober namen številnih zakoncev in družin. »V Sloveniji imamo zelo dobro razvit nevladni sektor, njegov del so številna društva in organizacije, ki so si po svojih nazorih in prepričanjih različni, v svojem bistvu pa namenjeni služenju ljudem, ki potrebujejo pomoč. Država jih sofinancira prek javnih razpisov v želji, da bi tako s svojo pomočjo dosegla ljudi, ki potrebne pomoči prek javnih služb iz različnih razlogov ne dobijo. Razpoložljivih sredstev je vedno premalo in nikoli jih ne dobijo vse organizacije,« je uvodoma pojasnil Siter.

Veseli novice, da je med prejemniki tudi Zavod Iskreni

V DIŽ so pozorno spremljali javni pogrom nad Zavodom Iskreni. »Tudi na nas so se v mesecih epidemije obračali pari, ki so ugotovili, da imajo težave v odnosih in potrebujejo terapevtsko pomoč. Ker v okviru DIŽ nimamo zaposlenih terapevtov, jim sami nismo mogli pomagati, lahko smo jim le svetovali, na koga se lahko obrnejo. Žal je za mnoge v teh razmerah strošek terapije velika ovira na poti. Zato smo bili veseli novice, da bo Zavod Iskreni s sredstvi, pridobljenimi na razpisu, lahko brezplačno pomagal mnogim parom v stiski,« je zapisal Siter.


»Tako opevana strpnost, ki jo imajo nekateri polna usta, se konča takoj, ko si upa nekdo naglas povedati, da je njegova vrednota zakon in družina. Takoj je obtožen mračnjaštva in nazadnjaštva.« FOTO: Tatjana Splichal


Od kdaj pravica do sredstev le za določene organizacije?

V DIŽ se, podobno kot druge organizacije, ki so že javno podprle ministra in Zavod Iskreni, sprašujejo, od kdaj je pravica pridobivanja sredstev na razpisih rezervirana le za določene organizacije, po možnosti take, ki že leta delujejo le s pomočjo javnih sredstev. »Vrednota zakona in družine, ki ju v DIŽ postavljamo v središče našega delovanja, je očitno za nekatere tako moteča, da bodo zaradi podelitve sredstev organizaciji s podobnimi vrednotami skušali zrušiti ministra, enega najbolj cenjenih, čeprav vodi enega najtežjih resorjev,« je izpostavil Benjamin Siter.

Je bolj mračnjaško zavzemati se za življenje kot ga ubiti?

V DIŽ se ne morejo znebiti občutka, da opozicija ministra ne ruši zaradi njegovega slabega dela, temveč zaradi vrednot, ki jih živi in zagovarja. »Tako opevana strpnost, ki jo imajo nekateri polna usta, se konča takoj, ko si upa nekdo naglas povedati, da je njegova vrednota zakon in družina. Takoj je obtožen mračnjaštva in nazadnjaštva,« nadaljuje Siter, ki vidi odlično priložnost za razmislek, ali je res bolj mračnjaško zavzemati se za življenje kot ga ubiti, ali je res bolj nazadnjaško skrbeti za dobre odnose med zakoncema kot zgolj spremljati posledice v življenju otrok iz razpadlih družin.

Bomo kristjani še naprej ponižno sklanjali glavo?

Ta vprašanja niso retorična, temveč so namenjena nam kot posameznikom in kot družbi. »Mi se moramo odločiti, kakšen bo cilj poti, po kateri gre ta družba. Želimo iti v smer smrti, (samo)uničenja ali v smer, ki vodi k več življenja, ljubezni, razumevanja? Tudi kot kristjani se moramo vprašati, ali bomo še naprej ponižno sklanjali glavo ali pa je čas, da potegnemo črto in rečemo: dovolj je,« je stališče društva Družina in življenje zaključil Benjamin Siter.
_ _ _

SORODNE VSEBINE:

Minister Janez Cigler Kralj o interpelaciji [VIDEO]

Tudi civilna pobuda Prebudimo Slovenijo podprla ministra

Tudi ZZR obsoja in zavrača pogrom nad Zavodom Iskreni

»Ideološka diskriminacija se mora končati«

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh