Zapri
Iskanje

»Družina bo vedno najpomembnejši vir družbe«

Objava: 17. 06. 2014 / 07:37
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

»Družina bo vedno najpomembnejši vir družbe«

Nadškof Paglia na zasedanju ameriških škofov pred svetovnim srečanjem družin 2015.
Danes je bolj kot kdajkoli prej nujno spodbujati in podpirati življenje katoliških družin, zatrjujejo škofje iz Združenih držav Amerike, ki so se med 11. in 13. junijem zbrali v New Orleansu na generalnem spomladanskem zasedanju. V središču njihovih pogovorov je bil odnos med družino in evangelizacijo, s pogledom, uprtim v izredno sinodo, predvideno za letošnji oktober, pa tudi v osmo svetovno srečanje družin, ki ga septembra prihodnje leto prirejajo Filadelfiji.Na srečanje so ameriški škofje povabili tudi papeža Frančiška. V povabilu so zapisali: »Dogodek bo priložnost za katoličane z vsega sveta, da bi premislili o družinskem življenju in vlogi, ki jo družine lahko odigrajo pri krepitvi naše družbe in naše katoliške vere.« Zaradi srečanja v Filadelfiji se je tokratnega zasedanja v New Orleansu udeležil tudi nadškof Vincenzo Paglia, predsednik Papeškega sveta za družino, ki je v nagovoru poudaril, da je cilj svetovnega srečanja družin pokazati, kako je človek ustvarjen, da ljubi: »Naša usoda ni samota, temveč je ljubezen, medsebojna podpora.« Predsednik Papeškega sveta za družino je škofe zato prosil, naj spodbujajo družine k udeležbi na srečanju. Prirejajo ga namreč v trenutku, ko Cerkev v Združenih državah Amerike nujno potrebuje »priložnost za veselje in prenovo«.

Današnje človeštvo se duši v samoti, ki izključuje resnično ljubezen. To je potrebno preseči. Srečanje, ki je na programu septembra 2015, bo zatorej tudi trenutek poglobitve v naravo zakona in družine, poudarilo bo lepoto cerkvenega nauka v teh okvirih. Nadškof Paglia je omenil tudi tesno povezanost med krizo vere in krizo, v kateri se nahajata družina in družba. Slednja je predvsem kulturne narave, temelji pa na težnji, da je bolj kot karkoli drugega potrebno poudarjati posameznika. Na ta način posameznik prevlada nad družbo, pravice posameznika pa prevladajo nad pravicami družine. V celotnem tako imenovanem razvitem svetu po nadškofovih besedah celo zakoni odsevajo ta primat posameznika, zato ni težko razumeti, da je družina v obliki, v kateri je bila razumljena tisoče let, sedaj zanemarjena ali še slabše, osramočena in preganjana.

Vse to je pripeljalo do razmer, v katerih je vse manj družin in vse več oseb, ki se raje odločijo, da bodo živele same ali v zvezah brez vsake obveznosti. Posledica tega pa je prepričanje o mnogih različnih vrstah družine, saj se katerakoli oblika skupnega življenja lahko imenuje družina. Po besedah nadškofa Paglie tovrstni primeri v resnici družino korak za korakom izpodkopavajo. Kljub temu, je prepričan predsednik Papeškega sveta za družino, bo družina vedno »najpomembnejši vir družbe. Nobena druga oblika življenja ne more ustvariti pozitivnih odnosov, ki jih najdemo v družini. Nobena druga oblika odnosa nima tolikšnih potencialov za družbo

Vir: Radio Vatikan / M. M. Š.
Foto: arhiv Družine (T. S.)

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh