Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'Družina in delo morata biti vedno uravnoteženo povezana'

Objava: 17. 10. 2011 / 09:17
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

'Družina in delo morata biti vedno uravnoteženo povezana'

Papež Benedikt XVI. je sprejel udeležence konference o družinsko-politični tematiki z vidika katoliškega socialnega nauka.

Papež Benedikt XVI. je minulo soboto v avdienco sprejel okoli tristo udeležencev simpozija Fundacije Centesimus Annus – Pro Pontefice, ki je v četrtek in petek potekal na temo o družini, gospodarstvu in premagovanju krize z novimi oblikami solidarnosti. Kot poročajo pri Radiu Vatikan, letos namreč obhajamo dvajseto obletnico izdaje okrožnice 'Ob stoletnici' (Centesimus Annus) papeža Janeza Pavla II. ter tudi trideseto obletnico izdaje Apostolske spodbude o družini (Familiaris consortio). Benedikt XVI. je v nagovoru spregovoril o družini in njenih nalogah, ljubezni kot temelju in cilju družine ter njeni dejavni družbeni vlogi.

Po papeževih besedah je že drugi vatikanski koncil govoril o družini kot o 'domači Cerkvi' in 'nedotakljivem svetišču', kjer oseba zori na čustveni, solidarnostni in duhovni ravni. Sveti oče je poudaril da mora tudi gospodarstvo s svojimi zakoni vedno upoštevati interese in zaščito te primarne družbene celice. V Apostolski spodbudi o družini (Familiaris consortio) je Janez Pavel II. navedel štiri naloge, ki pripadajo družini: oblikovanje skupnosti oseb, služenje življenju, sodelovanje v družbenem življenju in sodelovanje v cerkvenem življenju. Osnova vseh teh funkcij je ljubezen in ravno k tej vzgaja in se razvija družina. Benedikt XVI. je nadaljeval, da je ljubezen osnova za služenje življenju, ter izpostavil, da se predvsem v družini uči, kako mora biti pravilna življenjska drža v družbenem okolju ter tudi na področju dela, gospodarstva in podjetništva, vodena s caritas, dejavno krščansko ljubeznijo, in sicer v logiki zastonjskosti, solidarnosti in odgovornosti enih do drugih.

S tega vidika družina postane dejavni subjekt, ki je zmožen spominjati svet gospodarstva, da ta mora imeti 'človeško obličje', je poudaril papež. In če to velja za družbo na splošno, velja toliko bolj za cerkveno skupnost. Po papeževih besedah ima družina tudi v evangelizaciji pomembno mesto in ni le navaden naslovnik pastoralnega dela, pač pa je njegov uresničevale. Družina je, je prepričan sveti oče, poklicana biti del evangelizacije na njej lasten in izvoren način ter se s svojim bistvom in delovanjem kot intimna skupnost življenja in ljubezni postaviti v službo Cerkvi in družbi. Družina in delo sta prednostna kraja za uresničevanje človekove poklicanosti, ki sodeluje pri ustvarjalnem Božjem delu v današnjem času.

Sveti oče je spomnil tudi na sedanje razmere, ki pričajo o krizi dela in gospodarstva ter tudi o krizi družine, še poroča Radio Vatikan. Konflikti med pari, med generacijami, med družino in službo, kriza zaposlitve – vse to po papeževih besedah ustvarja kompleksne in konfliktne razmere, ki vplivajo tudi na družbeno življenje, zato je potrebna nova uravnotežena povezanost med družino in delom, k čemur družbeni nauk Cerkve lahko ponudi svoj dragocen prispevek. Benedikt XVI. je sklenil, da ni naloga Cerkve določati poti za reševanje pričujoče krize, pa vendar so kristjani dolžni obsoditi to, kar je slabo, pričevati in ohranjati žive vrednote, na katerih je utemeljeno dostojanstvo osebe, ter pospeševati tiste oblike solidarnosti, ki so v korist občemu dobremu, da bo tako človeštvo postalo vedno bolj Božja družina.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh