Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Družina je najuniverzalnejši pojav celotnega človeštva«

Objava: 07. 11. 2013 / 07:57
Oznake: Družba, Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Družina je najuniverzalnejši pojav celotnega človeštva«

»Družina je najuniverzalnejši pojav celotnega človeštva«

Škof Glavan pred izredno sinodo o družinski pastorali.

Vse škofije po svetu so v teh dneh prejele pripravljalni dokument za prihodnjo sinodo škofov, ki jo oktobra 2014 prirejajo v Vatikanu na temo »Pastoralni izzivi družine v okviru evangelizacije«. Kot za Radio Ognjišče piše Marjana Debevec, bodo krajevne Cerkve odgovorile na zastavljena vprašanja, svet sinode pa bo nato pripravil delovni dokument, ki ga bodo prejeli sinodalni očetje in ga preučili pred samim začetkom zasedanja izredne sinode.

Družina, temeljna celica družbe, piše Debevčeva, se danes sooča s posledicami moralne in duhovne krize. Vedno več je novih pojavov, ki zahtevajo pozornost Cerkve, kot na primer versko mešane družine, enostarševske družine, migracijski pojavi in preoblikovanje samega pojma družine. Vse bolj narašča število neporočenih parov in istospolnih partnerskih zvez, s čimer je pogosto povezano tudi vprašanje posvojitve otrok. Predsednik slovenske škofovske konference škof Andrej Glavan je za Radio Ognjišče povedal: »Sekularizacija poraja vedno več težav. Vedno več je ločitev. Psihiatri in svetovalci imajo vedno več dela. Ko pa zakonci enkrat ne morejo več prejemati zakramentov, se počutijo izključeni, ranjeni. To trpljenje je tudi trpljenje cerkvene skupnosti, oni pa so še vedno v srcu Cerkve.«

Zato družinska pastorala zavzema vedno širši prostor v pastorali nasploh, je poudaril škof Glavan. Vsake tri leta pripravijo tudi svetovno srečanje družin. »Sedanji papež Frančišek, ki se čuti zelo povezan z ogroženimi, obrobnimi, je najbrž uvidel, da je mnogo sodobnih družin v stiski, to je doživljal tudi v Buenos Airesu, zato je podprl med mnogimi predlogi prav predlog, naj se prihodnja sinoda posveti družini. Zadnja sinoda je bila namreč že daljnega leta 1980. Od tedaj pa se je družba zelo spremenila in tudi družina je doživela neko preobrazbo«, je dejal škof Andrej Glavan. Po škofovih besedah je družina najuniverzalnejši pojav celotnega človeštva.

Vir: Radio Ognjišče / M. M. Š.

Foto: arhiv Družine / T. S. / splet

Kupi v trgovini

Novo
Akcija
365 dni z Božjo besedo - PREDNAROČILO
Duhovnost
26,91€
Nalaganje
Nazaj na vrh