Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Družina z vami že 71 let!

Objava: 07. 05. 2023 / 05:00
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 07.05.2023 / 07:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Družina z vami že 71 let!
Koliko lepih trenutkov se je nabralo skozi vsa ta leta! Fotografija iz Šentvida nad Ljubljano iz leta 2016. FOTO: Tatjana Splichal

Družina z vami že 71 let!

7. maja 1952 je Družina ugledala luč sveta kot verski list tedanje Apostolske administrature za Goriško. Pred enim letom smo slovesno obeležili 70. obletnico izhajanja z novinarsko konferenco, okroglo mizo, slavnostno mašo in praznovanjem v Cankarjevem domu in v nekaterih župnijah. Ob 71. letnici se ponovno oziramo na prehojeno pot.

Čeprav se število let Družine viša, se sodelavci z vsemi močmi trudimo, da Družino ohranjamo mlado. Tako smo v preteklem letu povečali število mladih sodelavk in sodelavcev in okrepili svojo prisotnost na spletu in družbenih omrežjih. S ponosom se oziramo nazaj na prehojeno pot.


Ko o računalnikih še ni bilo sledu

Korenine katoliškega tednika Družina segajo vse do 7. maja 1952, ko je luč sveta ugledala kot verski list tedanje Apostolske administrature za Goriško. Med letoma 1956 in 1961 je zaradi političnih pritiskov izhajala le enkrat mesečno, leta 1973 pa je iz štirinajstdnevnika postala tednik in to ostala do danes. Od leta 1998 izhaja v barvah, v 52 številkah letno, ob posebnih priložnostih izide tudi izredna številka. Tako se je ob obisku svetega očeta Janeza Pavla II. leta 1996 za tri dni pre­obrazila v dnevnik.

Razstava o Družini na rimski universki Gregoriani ob 70. obletnici izhajanja. FOTO: Jože Potrpin

Franci Petrič, ki je bil odgovorni urednik Družine kar 25 let, se je časopisu pridružil leta 1990 po krajši specializaciji na Univerzi Marquette v Maillwaukeeju v ZDA. Delovanje uredništva je bilo takrat še v povojih, gostovalo je v mežnariji pri cerkvi sv. Petra v Ljubljani, na voljo so imeli dve sobi. »Prve tri mesece sem delal v čajni kuhinji, kjer sem imel na voljo polovico mize,« se spominja Petrič. »Tudi prvi fotoaparat sem si nabavil sam. Fotografije so bile seveda črno-bele in nam jih je razvijal 'na šverc' dober prijatelj v konkurenčnem podjetju. O računalnikih še ni bilo sledu.« Poleg njega so bili takrat v uredništvu še Jože Zadravec in Jože Pavlič, s. Amalija Kuri kot tajnica, lektorica Marija Bratina, tehnični urednik Tone Seifert in seveda direktor dr. Janez Gril.

Družina s prilogami v letu 2010. FOTO: arhiv Družine

Ko je bil leta 1992 imenovan za odgovornega urednika, je to vzel za izziv, da delo zastavijo bolj na široko. Uvedel je redne tedenske sestanke uredništva, na katerih so se načrtovale vsebine posamezne številke. S časnika z 8 stranmi so prišli na 16, 24 in nazadnje na 32 strani, kar je seveda zahtevalo tudi novinarske okrepitve. »Moj moto je bil, da mora vsak veren pa tudi neveren bralec v Družini najti nekaj zase in da moramo imeti v Družini vse, da bralcu ni treba iskati drugih časopisov.« Vsebinsko se tako niso omejevali več le na poročanje o Cerkvi v Rimu in po svetu, ampak so dali večino prostora domačim dogodkom v škofijah in župnijah, v Družini pa so se našli tudi recepti, zdravniški, pravni in drugi nasveti. »Demokratične spremembe so omogočile, da je Cerkev nastopila kot enakovreden sogovornik tudi v mnogih zadevah v javnosti. To seveda nekaterim ni bilo všeč, češ da se vtikamo v politiko. A ob vseh pritiskih je za nami vedno stal gospod nadškof Šuštar,« pove Petrič.

»O tem je bilo treba govoriti«

V treh desetletjih Petričevega dela na Družini se je nabrala cela vrsta pomembnih dogodkov, ki so jih novinarsko pokrivali. Od osamosvojitve, prvega obiska Janeza Pavla II. v Sloveniji, razglasitve škofa Slomška za blaženega in drugega papeževega obiska, vstopa Slovenije v Evropsko unijo, smrti sv. Janeza Pavla II. in izvolitve papežev Benedikta XVI. in Frančiška, do treh novih škofij v Sloveniji, smrti nadškofa Šuštarja, umestitve nadškofa, prefekta in kardinala Rodeta ter menjave in imenovanja škofov.

Franci Petrič je bil tri desetletja odgovorni urednik Družine. FOTO: Tatjana Splichal

In na kaj je najbolj ponosen, ko se ozre na to dolgo obdobje? »Želel sem, da bi verni ljudje postali bolj pogumni in tudi samozavestni, ko gre za mesto vere in Cerkve v javnosti. Toliko je bilo po eni strani ponižanj in ustrahovanja, po drugi strani pa predsodkov o veri in Cerkvi, da je bilo treba o tem govoriti in to spremeniti,« pove Petrič. »Skupaj s sodelavci, ki sem jim zelo hvaležen za vse razumevanje in požrtvovalno sodelovanje, smo skušali nekoliko razjasniti to nesrečno slovensko nebo, nad katerim je toliko oblakov totalitarne preteklosti.«

Na mestu odgovornega urednika prvič laik

Za Francijem Petričem je bil na mesto odgovornega urednika novembra 2017 imenovan Boštjan Debevec, ki je pred tem 17 let delal kot novinar in urednik na RTV Slovenija. Prvič v zgodovini Družine je njeno uredništvo prevzel laik, kar Debevec razume kot pomenljivo sporočilo slovenskih škofov, da laikom zaupajo. »Naši škofje želijo slediti znamenjem časa in potrebam sveta. Tudi s tem, da približajo Družino čim širšemu krogu ljudi.« Prejšnje delo v necerkvenih medijih mu je dalo dragoceno izkušnjo odnosa z drugače mislečimi in spoštljivega dialoga, ki ga tudi na Družini spodbuja kot eno od ključnih vrednot.

Odgovorni urednik Družine Boštjan Debevec lani na srečanju s papežem Frančiškom v Vatikanu. FOTO: Vatican Media

Moto Debevčeve uredniške politike je: Iz življenja. »Z našim pisanjem želimo ljudi srečati tam, kjer so. Prinašamo teme, ki nas zadevajo tukaj in zdaj, in to na vseh področjih: duhovnosti, družbe, odnosov, kulture. Vse poskušamo osvetliti s krščanske perspektive.« Da bi bil svojim bralcem še bližji, je tednik v letu 2019 doživel temeljito oblikovno in vsebinsko prenovo, vse več poudarka je na spletni strani, ki je prav tako doživela prenovo leta 2021, in multimedijskih vsebinah. Omenimo oddajo Reflektor, ki ima že 50 epizod, rubriko Kaja in Katja raziskujeta in podkast Mladost na kmetiji. 

V času interneta se je vloga tiskanih medijev močno spremenila, naklade časopisov drastično upadajo. »A pri nas bistveno manj kot drugje,« pove Debevec. »Naročniki nam ostajajo zvesti in zelo nas veseli, da se je po prenovi naročilo tudi kar nekaj mladih družin.« Naklada Družine je trenutno okrog 30.000 izvodov. »Branje časopisa je nekakšna obredna izkušnja, ki pomaga globlje dojemati vsebino kot branje elektronskega medija. Strokovnjaki napovedujejo, da dnevniki prej ali slej ne bodo več izhajali v tej obliki. Tedniki kot kvalitetna refleksija celega tedna pa bodo vedno aktualni,« je prepričan sedanji odgovorni urednik.

Branje za vso družino

Tednik s svojimi družinskimi vsebinami dopolnjuje priloga Naša družina, ki vsak teden prinese poglobljene vsebine za vso družino. saj Naša družina vsebuje tudi Mladi val za mladostnike in zabavno stran za otroke. Vsak teden se lotijo ene od tem, ki zanimajo katoliške družine, ali pa predstavijo katero izmed družin, pomemben del pa je tudi medijski del: izpostavljene vsebine iz medijev ter RTV spored. Prilogo Naša družina od septembra ureja Ana Rupar.

Pristan kakovostnih vsebin – tudi na spletu

Naše družabno življenje se v zadnjih letih intenzivno seli na splet, epidemija pa je ta trend še pospešila in tja »potisnila« tudi versko življenje. Družina zato svoje bralce želi srečati tudi tam: s svojo spletno stranjo in spletno stranjo sestrskega portala Aleteia.si, s facebook in instagram profili Družine, Aleteie in številnih Družininih revij (Mavrica, Najst, Božje okolje, Magnificat, Praznična, SLO). 

Spoštovani bralci, hvala, da nas spremljate in berete: tako v tisku kot na spletu. Ostanimo še naprej povezani, saj smo vsi velika d(D)ružina! 

Kupi v trgovini

Družina: polna naročnina
187,20€
Nalaganje
Nazaj na vrh