Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Družinska drama o gluhih CODA zmagovalka oskarjev

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 28. 03. 2022 / 07:09
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.03.2022 / 07:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Družinska drama o gluhih CODA zmagovalka oskarjev
Režiserka zmagovalnega filma CODA Sian Heder. FOTO: TW Academy

Družinska drama o gluhih CODA zmagovalka oskarjev

Velika zmagovalka sinočnje 94. podelitve filmskih nagrad oskarjev v Los Angelesu je družinska drama o gluhih CODA režiserke Sian Heder.

Drama CODA je bila nominirana v treh kategorijah – za najboljši film leta, za priredbo scenarija (Sian Heder) in za stransko moško vlogo (Troy Kotsur) – in v vseh treh tudi pobrala kipce.

Zgodba o najstnici, edini slišeči v družini gluhih

Kotsur je postal prvi gluh igralec, prejemnik oskarja. Zgodba filma CODA sicer govori o najstnici, ki je edina članica družine, ki sliši. Več kot polovica pogovorov v filmu je v znakovnem jeziku.

Jessica Chastain in Will Smith

Oskarja za režijo je prejela Jane Campion (Moč psa), za glavno žensko vlogo Jessica Chastain (The Eyes of Tammy Faye) in za glavno moško vlogo Will Smith (Kralj Richard).

Incident: klofuta na odru

Prav Will Smith pa je poskrbel za glavni incident na podelitvi, saj je prikorakal na oder in primazal zaušnico komiku Chrisu Rocku, ki se je norčeval iz njegove soproge Jade Pinkett Smith.

Norčevanje iz Jadinega videza

Chris Rock se je šalil iz njenega izgleda – Smithova žena ima namreč pobrito glavo, saj že vrsto let boleha za avtoimunsko boleznijo alopecijo, ki povzroča prekomerno izpadanje las v šopih.

Največ oskarjev za ZF film Dune

Največ oskarjev, šest, je letos dobil znanstveno-fantastični film Dune – in sicer za montažo, ton, vizualne učinke, kinematografijo, izvirno glasbo in produkcijo.

Častni oskarji

Častni oskarji so šli v roke Elaine May, Liv Ulmann in Samuela L. Jacksona, nagrada za humanitarnost pa k Dannyju Gloverju. Prireditev so povezovale Wanda Sykes, Amy Schumer in Regina Hall.

Skoraj brez Ukrajine

V govorih besed o vojni v Ukrajini domala ni bilo slišati, se je pa med prireditvijo na zaslonu pojavil poziv k humanitarni pomoči tej državi in k trenutku tišine.

Kupi v trgovini

Filmski izziv
Priročniki za glasbo in film
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh