Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Družinski zdravniki in pediatri pozdravljajo nov protokol testiranja [VIDEO]

Za vas piše:
M. M.
Objava: 31. 01. 2022 / 14:37
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 31.01.2022 / 14:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Družinski zdravniki in pediatri pozdravljajo nov protokol testiranja [VIDEO]
FOTO: Tatjana Splichal

Družinski zdravniki in pediatri pozdravljajo nov protokol testiranja [VIDEO]

Direktorica Zdravstvenega doma Postojna Irena Vatovec je na današnji novinarski konferenci dejala, da družinski zdravniki podpirajo nov protokol testiranja, saj bo necovidnim bolnikom omogočil ustrezen dostop do izbranih zdravnikov. Po novem protokolu bo namreč za potrditev okužbe dovolj pozitiven hitri antigenski test.

Kot je izpostavila Vatovčeva, bodo okuženi z novim koronavirusom, ki imajo lažji potek bolezni, odslej »sami vodili svojo bolezen in dostopali do diagnostike mimo izbranega zdravnika, saj večina bolnikov glede na potek bolezni izbranega zdravnika ne potrebuje.« 

Oskrbijo 90 odstotkov potreb

Vatovčeva je poudarila, da so imeli družinski zdravniki do zdaj dnevno med 50 in 90 klicev covidnih bolnikov, zato se niso mogli dovolj dobro posvetiti bolnikom z drugimi boleznimi, poroča STA. Ob tem je dodala, da ti oskrbijo približno 90 odstotkov potreb vseh bolnikov, 10 odstotkov pa napotijo na sekundarno zdravstvo. Težavo predstavlja tudi izgorelost zdravnikov, ki se stopnjuje. Z dela je namreč zaradi nege ali bolezni odsotnih med 20 in 25 odstotki zaposlenih.

Kdaj posvet s pediatrom?

Tudi v ambulantah pediatrov so do zdaj beležili ogromno število klicev, tudi čez 100 na dan, zato upajo, da bo sprememba protokola zmanjšala število vprašanj in povečala dostopnost pediatrov za otroke, ki potrebujejo hiter pregled pri zdravniku, podarja pediater Denis Baš, ki je na novinarski konferenci delil mnenje z Vatovčevo, da pediatri prav tako podpirajo spremenjen protokol testiranja. Vsi otroci, ki pa imajo tveganja za hujši potek, kot so onkološki bolniki, otroci po transplantacijah, z imunskimi pomanjkljivostmi, hujši srčni bolniki ali mlajši od šest mesecev, pa bodo še naprej napoteni na PCR- testiranje in posvet s pediatrom, je še povedal Baš.

Med otroškimi onkološkimi bolniki so se do zdaj okužbe dobro končale

Predstojnica kliničnega oddelka za otroško hematologijo in onkologijo v UKC Ljubljana Lidija Kitanovski je v današnji izjavi za medije poudarila, da je okužba še posebej nevarna za otroke, ki prebolevajo raka. »Ker je rak pri otrocih hitro potekajoča bolezen, terja pravočasno diagnostiko in začetek zdravljenja. Zato smo že ob začetku epidemije vzpostavili način delovanja, ki nam je ves čas omogočal nemoteno zdravljenje bolnikov z rakom.« Do zdaj so obravnavali približno 25 otrok, ki so med intenzivnim zdravljenjem imeli okužbo z novim koronavirusom. »Pri vseh se je okužba dobro iztekla, je pa res, da smo pri nekaterih zaznali dolgotrajno okužbo,« je še dodala in povedala, da imajo ta čas med onkološkimi bolniki na njihovem oddelku dva okužena otroka.





Kupi v trgovini

Mladina
Čudo (mehka vezava)
Za mladino
18,99€
Nalaganje
Nazaj na vrh