Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Otroci, covid-19 in cepljenje

Za vas piše:
Meta Rus
Objava: 15. 12. 2021 / 00:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.12.2021 / 10:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Otroci, covid-19 in cepljenje
Pogovor s pediatrinjo z Infekcijske klinike v Ljubljani dr. Tino Plankar Srovin. FOTO: Vid Ponikvar/Sportida.

Otroci, covid-19 in cepljenje

V slabih dveh letih epidemije covida-19 smo se marsičesa naučili o širjenju virusa in poteku bolezni, na voljo imamo cepiva, ki so jih odobrili tudi za uporabo pri otrocih, starih pet let in več.

Dr. Tino Plankar Srovin, pediatrinjo, s katero smo se pogovarjali že lani septembra, smo zdaj, na pragu začetka cepljenja otrok, vprašali o najnovejših spoznanjih glede prebolevanja covida-19 pri otrocih in zapletih po preboleli bolezni, o cepljenju otrok ter ukrepih za izogibanje tudi drugih respiratornih okužb.

Lani ste rekli, da je sreča v nesreči epidemije to, da otroci okužbo v veliki večini prebolevajo v blagi obliki. Kaj so prinesle nove izkušnje? Ali trditev še vedno drži, kljub širjenju novih različic virusa?

Za zdaj kljub pojavu novih različic virusa ni nobenih trdnih dokazov, da bi le-te povzročale hujšo obliko bolezni pri otrocih. 

Tako po svetu kot tudi pri nas opažamo porast hospitaliziranih otrok s covidom-19, vendar je to zgolj na račun večjega števila okuženih otrok kot v prejšnjih valih, kar je posledica odprtih šol in vrtcev ter pojava bolj kužne različice delta.

Kaj je trenutno znanega o vlogi otrok pri širjenju virusa SARS-CoV-2?

V nasprotju s prepričanjem ob začetku pandemije, da otroci niso pomembni prenašalci virusa, se je ob pojavu novih različic izkazalo, da so otroci pomembni pri širjenju virusa in da pogosto prinesejo virus v družino.

Kot eden resnejših zapletov po prebolelem covidu-19 se pri otrocih omenja večorganski vnetni sindrom. Kako pogost je in kako se ga zdravi? So znani kakšni dejavniki tveganja za ta zaplet?

Večorganski vnetni sindrom je najtežja posledica covida pri otrocih. Pojavi se 2–6 tednov po prebolelem covidu, ki običajno poteka v blagi obliki, tako nekateri otroci sploh ne vedo, da so bili okuženi. 

Ocenjeno je, da zboli 1 od 1000 okuženih otrok, verjetno pa je incidenca še nižja, saj otroci zaradi blagega poteka bolezni pogosto niso testirani in je v resnici verjetno okuženih precej več otrok, kot imamo uradno zabeleženo. 

Sindrom se zdravi z močnimi protivnetnimi zdravili, intravenskimi imunoglobulini in sistemskimi kortikosteroidi, ob težjih potekih pa tudi z biološkimi zdravili. 

Zbolevajo praviloma predhodno zdravi otroci, najpogosteje šolarji, vtis je, da pogosteje tisti, ki so športno zelo aktivni.

Prvi simptom je običajno visoka vročina in slabo počutje, pogoste so bolečine v trebuhu in driska. Običajno se pojavi tudi izpuščaj, pordele oči, lahko tudi povečane bezgavke. 

Prizadetost srčne mišice se pojavi običajno okoli tretjega do petega dne bolezni, takrat postanejo otroci izrazito utrujeni, slabotni. Lahko so prizadeti tudi drugi notranji organi. 

Če se pri otroku, ki je prebolel covid, po nekaj tednih ponovno pojavi vročina in kateri od ostalih naštetih simptomov, je pomembno, da starši čimprej obiščejo zdravnika.

Če so prisotni kakršnikoli znaki covida, kar so pri otrocih lahko že samo prehladni znaki, je zaradi večje zanesljivosti treba opraviti PCR test. FOTO: Shutterstock.

Kako je s cepljenjem otrok; je njegov namen bolj zmanjševanje možnosti prenosa na ranljivejše skupine ali zaščita otrok samih?

Oboje. Cepivo je pri otrocih zelo učinkovito, zato cepljeni otroci redko zbolevajo, kar je pomembno tako za njih same, predvsem pa za preprečitev hudih zapletov po covidu, kot tudi za prenos bolezni dalje.

Kateri so morebitni zapleti po cepljenju otrok proti covidu-19, kako pogosti so?

Največkrat so zapleti lokalni, torej bolečina na mestu vboda, nato utrujenost, glavobol, bolečine v mišicah, kratkotrajna vročina ipd. Zelo redko se predvsem pri fantih mladostnikih lahko pojavi vnetje srčne mišice, praviloma nekaj dni po drugem odmerku cepiva. 

Zaplet je zelo redek, pojavi se pri okoli 60 na milijon cepljenih otrok in se v primerjavi z vnetjem srčne mišice po prebolelem covidu pojavlja šestkrat manj pogosto.


Prispevek je bil v celoti objavljen v tedniku Naša družina (51/2021). 

Nalaganje
Nazaj na vrh