Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Državna sekretarja o aktualnem stanju covid-19

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 13. 09. 2021 / 13:02
Oznake: Slovenija, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.09.2021 / 15:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Državna sekretarja o aktualnem stanju covid-19
Državni sekretar Simon Zajc. Vir: Zajem zaslona

Državna sekretarja o aktualnem stanju covid-19

Danes je potekala vladna novinarska konferenca o aktualnem stanju glede bolezni covid-19, v kateri sta sodelovala državni sekretar z ministrstva za zdravje Franc Vindišar ter državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Simon Zajc.

Od srede dalje velja odlok, ki izpolnjevanje pogojev PCT zapoveduje skoraj vsem, zaposlenim in uporabnikom storitev. Izjem skorajda ni, do zdravnika lahko pridemo le nujnih primerih ali če tja pospremimo osebo, mlajšo od 15 let. Redka izjema je tudi obisk trgovin s prehrambenimi izdelki, ko gre za samostojne trgovine, in ne, ko se te nahajajo znotraj trgovskih centrov, je povedal Simon Zajc.

Epidemija je dinamičen proces, ki od vseh nas zahteva veliko prilagajanja. Zavedamo se, da vse te spremembe niso prijetne. Prilagajati se moram skupaj, tako posamezniki, kot družba v celoti. (Franc Vindišar)

Brez izjem

Za obisk trgovin v trgovskih centrih, četudi gre za lekarne, se pogoj PCT zahteva v vseh primerih. Izjema niso niti bencinski servisi, pogoj morajo izpolnjevati tudi udeleženci verskih obredov. Prav tako je nujen za zagotavljanje javnega reda in miru, varnosti in obrambe, zaščite, reševanja ter nujne medicinske pomoči, poroča STA. 

Nošenje mask je obvezno v zaprtih prostorih in na prostem, če zagotavljanje ustrezne razdalje ni mogoče.

Preverjanje pogoja PCT

To po besedah sekretarja Simona Zajca ne bi smela biti težava, saj je enačba preprosta, brez izpolnjevanja pogoja ponudniki blaga in storitev ne smejo prodati. Da se to da povsem praktično preverjati, z malo truda dokazujejo naši sosedje, je še povedal. Pri tem za verodostojno dokazilo o izpolnjevanju velja vsak dokument, s katerega so razvidni bodisi identiteta in datum cepljenja bodisi testiranja ali prebolevnosti. Slednje se je sicer z 8 mesecev skrajšalo na 6 mesecev, tako da je pogoj ta trenutek izenačen z večino članic EU.

Zadnji podatki

Podatki za nedeljo kažejo, da so potrdili 282 novih okužb s koronavirusom, kar predstavlja 17 % opravljenih testov, trenutno je odprtih že 10 covidnih bolnišnic. Povprečje potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev je v zadnjih dveh tednih zraslo na 462 primera, povprečje sedmih dni na 841 primerov.


Kupi v trgovini

Mož neuklonljivih ramen
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh