Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Državni zbor potrdil Golobovo ministrsko ekipo

Za vas pišejo:
Katja Zver, Janez Porenta
Objava: 01. 06. 2022 / 10:38
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.06.2022 / 21:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Državni zbor potrdil Golobovo ministrsko ekipo
Ministri in predsednik nove vlade. FOTO: TW Vlada RS

Državni zbor potrdil Golobovo ministrsko ekipo

Poslanci državnega zbora so potrdili ministrsko ekipo nove vlade pod vodstvom predsednika stranke Gibanje Svoboda Roberta Goloba.

Ministre 15. slovenske vlade, ki jo sestavljajo stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica, je na javnem glasovanju podprlo 53 poslank in poslancev koalicije in poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath, proti jih je bilo 28 iz opozicijskih SDS in NSi. Za potrditev ministrske ekipe v celoti je bila potrebna večina glasov navzočih poslancev. Minuli teden je Roberta Goloba za desetega predsednika vlade potrdilo 54 članic in članov državnega zbora.

Zaprisega ministrov in prva seja vlade

Ministri so po izvolitvi pred državnim zborom zaprisegli in se bodo še danes sestali na ustanovni seji vlade, ki bo poudarek namenila najpomembnejšim kadrovskim vprašanjem, med drugim imenovanju državnih sekretarjev, pa tudi direktorja vladnega urada za komuniciranje (Ukom), direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) in generalnega direktorja policije.

Primopredaja poslov

Še pred začetkom ustanovne seje pa sta dosedanji predsednik vlade Janez Janša in novi premier Robert Golob opravila primopredajo poslov. Tretja Janševa vlada, ki je zaprisegla 13. marca 2020, je do konca mandata odločala na 384 dopisnih in 124 rednih sejah.

Robert Golob: Brez 100 dni miru

Predsednik vlade Robert Golob je ob predstavitvi liste ministrskih kandidatov v državnem zboru dejal, da so ekipo sestavili iz izkušenih politikov in strokovnjakov, saj mora biti vlada takoj operativna, ker si ne more privoščiti 100 dni miru. Obenem je izrazil prepričanje, da bo vlada delala dobro.

V ministrski ekipi sedem žensk

Iz kvote Gibanja Svoboda je 11 ministrov, iz SD štiri in iz Levice dva. Med njimi je sedem žensk, stari so med 34 in 60 let. Po sprejetju predloga sprememb zakona o vladi, ki ga je SDS s predlogom za posvetovalni referendum začasno zaustavila, pa bo vlado sestavljalo 20 ministrov, eden bo brez resorja.

Kdo bodo nadomestni poslanci?

Ker so nekateri od poslancev zdajšnjega sklica danes postali ministri, bo v državnozborskih klopeh prišlo do nekaj menjav. Poslanca Gibanja Svoboda in zdaj ministra brez resorja Mateja Arčona bo nadomestil nekdanji novinar Aleksander Prosen Kralj, poslanca SD Tanjo Fajon (zdaj zunanjo ministrico) in Matjaža Hana (zdaj gospodarskega ministra) bosta nasledila še en nekdanji televizijski obraz Jonas Žnidaršič in poslanec prejšnjega sklica Soniboj Knežak, namesto poslanca Levice Luke Mesca (zdaj ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti) pa naj bi v poslanske klopi sedel dosedanji strokovni sodelavec stranke Dan Juvan; če bo ta postal državni sekretar na ministrstvu za delo, pa ljubljanski mestni svetnik Milan Jakopovič.

Nalaganje
Nazaj na vrh