Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Danes zaslišanja še zadnjih šestih ministrskih kandidatov

Za vas piše:
T. M.
Objava: 31. 05. 2022 / 17:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 31.05.2022 / 19:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Danes zaslišanja še zadnjih šestih ministrskih kandidatov
Nova vlada naj bi zaprisegla na izredni seji DZ v sredo. FOTO: Tatjana Splichal

Danes zaslišanja še zadnjih šestih ministrskih kandidatov

Pred pristojnimi odbori DZ se danes predstavlja še zadnjih šest kandidatov za ministre v bodoči vladi Roberta Goloba. Vseh pet kandidatov v soboto in vseh šest v ponedeljek je zaslišanja že uspešno prestalo.

Kandidat za ministra za infrastrukturo Bojan Kumer je uspešno prestal zaslišanje pred matičnim odborom DZ. Da je bila njegova predstavitev ustrezna, je glasovalo devet članov odbora za infrastrukturo, okolje in prostor, pet jih je bilo proti.

Po prestrukturiranju vlade bo Kumer predvidoma prevzel vodenje ministrstva za podnebje in energijo, infrastrukturni resor pa bo vodila Alenka Bratušek. Slednja bo do prestrukturiranja na infrastrukturnem ministrstvu državna sekretarka. 


Kandidat za ministra za okolje in prostor Uroš Brežan je prejel podporo odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor. Da je bila njegova predstavitev ustrezna, je glasovalo devet članov odbora, proti takemu sklepu so bili štirje. Brežanova državna sekretarja bosta Uroš Vajgl in Matej Skočir.

Brežan je v svoji predstavitvi med drugim napovedal novelo nedavno sprejetega novega zakona o varstvu okolja, večjo samozadostnost pri ravnanju z odpadki, sprejem podnebnega zakona ter strateški načrt za reševanje stanovanjske problematike. Ta med drugim vključuje 20.000 javnih najemnih stanovanj do leta 2030.


Tudi kandidatka za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko je uspešno prestala zaslišanje pred odborom DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Da je bila njena predstavitev ustrezna, je glasovalo 10 poslancev, štirje so bili proti.

Člane odbora so med drugim zanimali konkretni predlogi glede regulacije cen in glede samooskrbe. Glede možnih ukrepov na področju regulacije cen hrane je Šinkova poudarila, da kmetijsko ministrstvo za to ni pristojno in da sta za to pristojni gospodarsko in finančno ministrstvo. 

Kmetijsko ministrstvo lahko s svojimi prej omenjenimi ukrepi pomaga na področju pridelave hrane in tako prispeva k ublažitvi zvišanja cen hrane. Vnovič je izpostavila tudi potrebo po sprejetju akcijskega načrta, da bomo imeli čim manj zavržene hrane.


Kandidat za ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je prestal zaslišanje na odboru DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide. Podprlo ga je 10 poslancev, proti so bili štirje. 

Napovedal je boj zoper revščino, prekarnost in zbirokratiziranost socialne države, med drugim pa je večkrat odgovarjal na temo pokojnin. Socialna država in socialna ureditev v Sloveniji se po njegovem mnenju krhata, revščina je pereča med prejemniki socialne pomoči, invalidi, upokojenci in prekarci. 

Slednji nimajo nobenih delavskih pravic, je dejal Mesec in izpostavil še zapleteno birokracijo na področju socialne države: »Sam si želim državo, kjer bo sistem socialnih nadomestil zgrajen okoli pojmov prag tveganja revščine in minimalni življenjski stroški.« 


Kandidatka za ministrico za kulturo Asta Vrečko je z devetimi glasovi za in šestimi proti prestala predstavitev na pristojnem odboru DZ. Kot ministrica si bo prizadevala za izgradnjo razvojne, sodobne in vključujoče kulturne politike, ureditev področja medijev in samozaposlenih ter krepitev sistemskega vlaganja v kulturo.


Kandidat za ministra za zdravje Danijel Bešič Loredan je med prvimi ukrepi napovedal pripravo jasne strategije za spopadanje z morebitnimi novimi valovi epidemije koronavirusa. Kot je pojasnil, bo del strategije predstavljen junija, v celoti pa bo strategija pripravljena do 15. septembra.

V današnji predstavitvi pred pristojnim odborom DZ je ministrski kandidat poudaril še, da bo upravljanje epidemije ob morebitnem novem valu okužb prevzel Nacionalni inštitut za javno zdravje, na čelu katerega bo predstojnik centra za nalezljive bolezni Mario Fafangel. Strokovna skupina za covid-19, ki je v preteklih valovih delovala v okviru ministrstva, bo tako po njegovih besedah delovala v okviru NIJZ.


Nalaganje
Nazaj na vrh