Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ZNP: Levica želi narediti prostor lastnemu predlogu

Za vas piše:
M. M.
Objava: 17. 05. 2022 / 17:37
Oznake: Politika, Vlada
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2022 / 17:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
ZNP: Levica želi narediti prostor lastnemu predlogu
FOTO: RTV

ZNP: Levica želi narediti prostor lastnemu predlogu

V Združenju novinarjev in publicistov so v posebni izjavi zapisali, da z zaskrbljenostjo spremljajo težnjo novonastale vladajoče koalicije po čimprejšnji spremembi zakona o Radioteleviziji Slovenija.

Kot poudarjajo, želi nova vladna koalicija »kar na izredni seji državnega zbora, 18. 5. 2022, obravnavati novelo tega zakona, ki jo je vložila Slovenska demokratska stranka, čeprav to ni v skladu s pravili, saj takšne vsebine ne sodijo na izredne seje.«

»Narediti prostor« lastnemu predlogu

V ZNP nadaljujejo, da poslovnik državnega zbora določa, da se na izredni zadevi obravnava zadeve, »s katerimi ni mogoče odlagati, kar pa za omenjeno novelo ne velja. Pravi razlog je v tem, da želi nova koalicija novelo po hitrem postopku spraviti z dnevnega reda, da bi 'naredila prostor' lastnemu predlogu spremembe omenjenega zakona.«

Koalicija želi odstraniti vodstvo RTVS

Kot pravijo, je namen spremembe zakona, ki jo načrtuje nova koalicija, jasen. »Koalicija Gibanja Svoboda, Socialnih demokratov in Levice želi na ta način odstraniti vodstvo Radiotelevizije Slovenija in organe upravljanja (programski in nadzorni svet), ki levemu polu slovenske politike niso po volji, ter nastaviti sebi lojalen kader. V Združenju novinarjev in publicistov smatramo, da je takšno početje neprimerno in nesprejemljivo.

Nova koalicija želi novelo po hitrem postopku spraviti z dnevnega reda, da bi 'naredila prostor' lastnemu predlogu spremembe omenjenega zakona. (ZNP)

Vzpostavitev trajnega političnega nadzora

V ZNP menijo, da gre za jasen poskus, da se pod krinko 'depolitizacije' javne radiotelevizije prek t. i. civilne družbe, ki je pod nadzorom levice, »vzpostavi trajni politični nadzor nad njo. Na ta način bi se zatrlo vsakršen poskus vzpostavitve politične in nazorske pluralnosti, ki bi jo ta ustanova v skladu s svojim poslanstvom morala izražati.«

SDS vložila dva predloga sprememb zakona o RTVS

Poslanci Gibanja Svoboda, SD in Levice so minuli petek v DZ vložili predlog novele za obravnavo po skrajšanem postopku, po katerem se zdajšnji 29-članski programski svet zavoda spreminja v 17-članski svet. A prihodnja koalicija bo morala na obravnavo svojega predloga počakati.

SDS je namreč v petek v obravnavo vložila kar dva predloga sprememb zakona o RTVS. To pomeni, da ju mora DZ obravnavati prej. Na dnevnem redu sredine izredne seje DZ je prva obravnava predloga, po katerem prispevek RTV ne bi bil več obvezen, spominja STA.

Po drugem predlogu sprememb pa želi SDS doseči, da bi pet odstotkov prispevka RTV namenili tudi za financiranje uresničevanja javnega interesa na področju medijev. Vsak zavezanec za prispevek RTV bi s pisno izjavo določil medij, ki mu namenja pet odstotkov svojega plačila prispevka.


Nalaganje
Nazaj na vrh