Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

SDS in NSi v parlamentarni postopek vložili več kot 30 predlogov zakonov

Za vas piše:
M. M.
Objava: 13. 05. 2022 / 18:47
Oznake: Politika
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.05.2022 / 20:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
SDS in NSi v parlamentarni postopek vložili več kot 30 predlogov zakonov
Med ustanovno sejo novega sklica DZ. FOTO: Matija Sušnik

SDS in NSi v parlamentarni postopek vložili več kot 30 predlogov zakonov

V SDS in NSi so po potrditvi poslanskih mandatov novega sklica DZ v parlamentarni postopek vložili več predlogov zakonov. SDS jih je vložila 27, tudi predlog sprememb zakonov o medijih, o RTVS in o STA, pa tudi o tožilstvu in odvetništvu. Po besedah začasnega vodje poslancev SDS Danijela Krivca gre predvsem za »manjše popravke«.

Na področju medijske zakonodaje so v SDS v parlamentarni postopek vložili dva predloga sprememb ali dopolnitev zakona o medijih in zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) ter novelo zakona o STA.

Predlogi, ki so jih vložili v parlamentarni postopek, se nanašajo tudi na zakone s področja davkov, pa novele zakona o odvetništvu, zakona o državnem tožilstvu, o notariatu ter o izvrševanju kazenskih sankcij in novi zakon o omejevanju preprečevanja konkurence. Poleg tega predlagajo še novelo zakona o varstvu javnega reda in miru. Med drugim so vložili še predlog za podelitev statusa mestne občine Občini Brežice in novelo zakona o lokalnih volitvah.

Krivec: »To ni nič posebnega«

Po besedah Krivca so v parlamentarni postopek vložili še nekatere zakone, ki so jih imeli pripravljene že v prejšnjem mandatu, vendar zaradi »koalicijskih dogovarjanj niso šli naprej«, mednje sodi tudi predlog sprememb zakona o RTV, poroča STA. Kot je znano, so spremembe zakona o RTV med prvimi nalogami, ki se jih namerava lotiti nova koalicija, ki nastaja v okviru strank Gibanje Svoboda, SD in Levica.

Krivec poudarja, da večje število vloženih zakonov takoj po potrditvi poslanskih mandatov »ni nič posebnega«, saj so napovedali, da bodo delovali kot konstruktivna opozicija.

V NSi z več predlogi glede socialne in družinske zakonodaje

V NSi so medtem danes vložili predloge novel več zakonov, ki se dotikajo področja socialne in družinske zakonodaje, ki jim jih ni uspelo pripeljati čez parlamentarni postopek v preteklem mandatu, je povedal predsednik NSi Matej Tonin. Poslanska skupina NSi je vložila sedem zakonov, in sicer Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, Zakon o socialno varstvenih prejemkih, Zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, Zakon o urejanju trga dela, Zakon o visokem šolstvu, Zakon o vrednotenju in priznavanju izobraževanja ter Zakon o celostnem prometnem načrtovanju.

Golob: Gre za nagajanje bodoči koaliciji

V novo nastajajoči koaliciji današnji potezi SDS in NSi vidijo kot nagajanje in zlorabo parlamentarnega postopka. Najverjetnejši mandatar za sestavo vlado Robert Golob je ob tem povedal: »Zakaj bi nekdo, ki je bil še pred tremi tedni v vladi in imel večino v DZ, čakal na to, da pride v opozicijo in začne zakonodajno delovati.«

V SDS in NSi negativno presenečeni nad večanjem števila ministrstev  

Nova vlada bo imela 19 ministrstev in 20 ministrov. V SDS so povečanje števila ministrstev, ki ga načrtuje bodoča vladna koalicija, označili za "negativno presenečenje". Kot je dejal Krivec, so v SDS pričakovali kakšno ministrstvo manj, ne pa več. Tudi NSi so podobnega mnenja, saj pravijo, da to ni pravi odgovor na izzive tega časa. O ministrskih kandidatih pa v SDS pravijo, da pri njihovi izbiri strokovnost ni bila na prvem mestu, v NSi pa so izrazili presenečenje nad Šarcem, ki bo obrambni minister, ter Bratuškovo, ki bo vodila ministrstvo za infrastrukturo. Po besedah Cigler Kralja iz NSi gre za osebi, ki sta na volitvah dobila signal, da si ju volivci ne želijo na političnem parketu. 


Nalaganje
Nazaj na vrh