Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Tonin: Kolegi so me spraševali, ali bo prihodnja vlada prekinila nakup oklepnikov

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 17. 05. 2022 / 19:25
Oznake: Politika, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2022 / 19:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Tonin: Kolegi so me spraševali, ali bo prihodnja vlada prekinila nakup oklepnikov
Minister Tonin je sodeloval na zadnjem zasedanju obrambnih ministrov EU v tem mandatu. FOTO: Twitter

Tonin: Kolegi so me spraševali, ali bo prihodnja vlada prekinila nakup oklepnikov

Slovenski obrambni minister Matej Tonin je na novinarski konferenci po zasedanju obrambnih ministrov članic v Bruslju dejal, da ga je več evropskih kolegov spraševalo glede napovedi prihodnje slovenske vlade, da bo prekinila nakup oklepnikov boxer.

Tonin, ki opravlja le še tekoče posle, je dejal, da tega ni želel omenjati, a so ga drugi ministri spraševali, ali drži, da namerava prihodnja slovenska vlada nakup oklepnikov boxer prekiniti.

Tonin: Odpoved bi škodovala kredibilnosti Slovenije

Ponovil je, da Slovenija te oklepnike potrebuje za nacionalno obrambo, saj bi naša država z odpovedjo nakupa ostala brez ključne vojaške zmogljivosti, poroča STA. Poleg tega bo morala plačati pogodbeno kazen, odpoved nakupa pa bo škodovala tudi kredibilnosti Slovenije v mednarodnem prostoru, je povedal Tonin. Nakup 45 osemkolesnikov bo Slovenijo stalo dobrih 343 milijonov evrov.

Tonin je pogodbo z organizacijo OCCAR o nakupu oklepnikov podpisal dan pred iztekom mandata.

Nastajajoča koalicija nakupa ne podpira

Kot je znano, nakupa ne podpirajo v nastajajoči koaliciji Gibanja Svoboda, SD in Levice, saj so ministra Tonina večkrat pozvali, naj sporazuma ne podpiše. Kot pravijo, nakupa ne podpirajo zaradi spremenjenih okoliščin v primerjavi z obdobjem, ko je bila ta odločitev sprejeta, je dejal najverjetnejši novi mandatar Robert Golob, ki je napovedal uporabo vseh pravnih sredstev, da to stališče uveljavijo.

Nadaljnja vojaška pomoč Ukrajini

V ospredju ministrske razprave je bila sicer nadaljnja vojaška pomoč Ukrajini, pri čemer jim je njihov ukrajinski kolega Oleksij Reznikov pojasnil glavne potrebe. Slovenski obrambni minister je ob tem izpostavil nujnost 360-stopinjskega pristopa, koordinacijo pomoči in prisotnost EU tudi na Zahodnem Balkanu.

Podpora Finski in Švedski pri vključitvi v Nato

Obrambni ministri so na današnjem zasedanju v Bruslju izrazili tudi podporo odločitvi Švedske in Finske, da se pridružita zvezi Nato. Vključitev teh dveh držav je tako strateško pomembna za Nato kot celoto, da se bo na koncu našla pot, da bosta postali članici, je Tonin dejal glede zadržkov Turčije do članstva Švedske in Finske v zavezništvu.


Nalaganje
Nazaj na vrh